ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2: Ποιο είναι το συστατικό που μειώνει κατά ¼ τον κίνδυνο εμφάνισής του;

Μια νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ποιο είναι το συστατικό-κλειδί που προστατεύει από τον κίνδυνο όχι μόνο για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 αλλά και για εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια.

Τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία προέκυψαν έπειτα από ανάλυση 40 παλαιότερων μελετών, υπέδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μειώνει κατά 10% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, κατά 12% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και κατά 26% τον κίνδυνο Διαβήτη τύπου 2.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Fudi Wang, από το Πανεπιστήμιο της Τσετσιάνγκ αναφέρει: «Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό συσχετίζονται με ευρύ φάσμα ασθενειών, ωστόσο δεν υπήρχαν μέχρι τώρα οριστικές αποδείξεις για τη σχέση διαιτητικού μαγνησίου και κινδύνων για την υγεία. Η μετα-ανάλυση που πραγματοποιήσαμε παρέχει τα τεκμήρια που υποστηρίζουν τον ρόλο του μαγνησίου που λαμβάνουμε από τις τροφές στη μείωση του κινδύνου ασθένειας».

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε αφθονία στα πράσινα λαχανικά, στα προϊόντα ολικής άλεσης, στο ψάρι, στα μπαχαρικά, στα όσπρια, στο κακάο και στους ξηρούς καρπούς. Η τρέχουσα σύσταση όσον αφορά την πρόσληψη μαγνησίου είναι τα 300 mg την ημέρα για τους άνδρες και τα 270 mg την ημέρα για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τσετσιάνγκ και το Πανεπιστήμιο του Τσεντσόου που εκπόνησαν τη νέα μελέτη, το μυστικό για επαρκή πρόσληψη μαγνησίου είναι να καταναλώνει κανείς όσο το δυνατόν περισσότερες από τις παραπάνω τροφές, αφού είναι δύσκολο να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας με την κατανάλωση μίας μόνο μερίδας οποιουδήποτε προϊόντος.

Όπως αναφέρει και νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό BMC Medicine, το μαγνήσιο υπάρχει πλούσιο στη μεσογειακή διατροφή.

Μοιραστείτε το: