ΝΕΑΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Σε ισχύ ο νέος τρόπος συνταγογράφησης ανασφάλιστων πολιτών. Αντιδρά ΕΣΑμεΑ και Ομοσπονδίες χρονίως πασχόντων

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος Ε.Ε. ΣΥ.Δ.Α.

Από τις 15 Μαρτίου 2022 ενεργοποιήθηκε νομοθετική διάταξη που καθόριζε τον νέο τρόπο συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες.

Σύμφωνα με αυτή, οι ανασφάλιστοι πολίτες  έχουν πρόσβαση μόνο σε ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και όχι και σε ιδιώτες γιατρούς, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά το Υπουργείο Υγείας καθυστέρησε  την εφαρμογή της λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και της αναμενόμενης τότε επιβάρυνσης των δημόσιων δομών υγείας.

Το υπουργείο διατείνεται ότι με τη συνταγογράφηση των ανασφαλίστων θα τεθεί υπό έλεγχο η αυξανόμενη δαπάνη φαρμάκων από τους ανασφάλιστους. Όπως φαίνεται όμως το υπουργείο αγνοεί τις μεγάλες λίστες αναμονής, που συναντούν οι χρόνια πάσχοντες για να επισκεφθούν τον θεράποντα ιατρό τους στο δημόσιο ΕΣΥ ο οποίος πλέον καλείται να κάνει τη δουλειά του συνταγογράφου.

Το υπουργείο αγνοεί, όπως φαίνεται, τις αντιδράσεις  ιατρικών συλλόγων και  φορέων του αναπηρικού κινήματος.

Η  Ε.Σ.ΑμεΑ και όλες οι ομοσπονδίες που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η ισχύς του νέου τρόπου συνταγογράφησης ανασφαλίστων στους χρόνια πάσχοντες.

Σε δελτίο τύπου στις 11 Μαρτίου 2022 η ΕΣΑμεΑ αναφέρει: Παρά τις συνεχείς πιέσεις, τις επιστολές και τις συναντήσεις από τις 15 Μαρτίου 2022 οι ανασφάλιστοι πολίτες και μεταξύ αυτών χρόνια πάσχοντες πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι είναι ήδη αποκλεισμένοι από την ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση ανασφαλίστων πολιτών.

Το θέμα είναι αν θα μειωθεί με το νέο σύστημα συνταγογράφησης η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων πολιτών ή με το νέο σύστημα και το γενικότερο αλαλούμ που θα προέλθει   θα αποθαρρυνθεί μέρος των ανασφαλίστων πολιτών  να συνεχίσει τη φαρμακευτική του αγωγή, ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι μέρος των ανασφάλιστων πολιτών διαβιούσε και διαβιεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

 

 

Μοιραστείτε το: