ΝΕΑ

Sugar: Το πρώτο σκυλί στην Ελλάδα που μπορεί να μυρίσει την υπογλυκαιμία!

Ο Βασίλης, η Σοφία κι η Sugar: Οι τρεις πρωταγωνιστές της ιστορίας που θα διαβάσετε θα μπορούσαν εύκολα να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για ταινία. Ο Βασίλης Μπορομπόκας εκπαιδευτής, εμπνευστής και σύντροφος της Σοφίας αποκαλύπτει το οικογενειακό του θαύμα και το πως εξέλιξε το σκύλο του σε έναν φύλακα άγγελο!

32. ΕΝΘΕΤΗ ΦΩΤΟ 1Όλα ξεκινούν το 2011 όταν η Σοφία μαθαίνει ότι θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της κάνοντας ινσουλίνη. Διαβήτης τύπου 1 η διάγνωση. Το μεταβατικό αυτό στάδιο το πέρασε με την απόλυτη στήριξη του συζύγου της, Βασίλη. Ο σύζυγός της είναι εκπαιδευτής σκύλων, ο ΜΟΝΟΣ στην Ελλάδα που μπορεί να μάθει το σκύλο σας να μυρίζει την υπογλυκαιμία, ενώ ανήκει στο 1/10 των συγκεκριμένων εκπαιδευτών στην Ευρώπη!

Το «πάντρεμα» της ιδιότητάς του με την πάθηση της γυναίκας του τον… έσπρωξε στο Diabetic Alert Training. Έτσι ξεκίνησε ένα βαθύ ταξίδι στη σύνδεση δύο κόσμων: Αυτή του ανθρώπου με τον σκύλο! Η Sugar, όντας ακόμη κουτάβι μπαίνει στη ζωή της οικογένειας.

Ο ρόλος της δεν περιορίζεται απλά στα χάδια, στα παιχνίδια με τον γιο τους Φοίβο, τις βόλτες και όλες αυτές τις χαριτωμένες και απίστευτες στιγμές αγάπης που σου προσφέρουν τα λατρεμένα τετράποδα. Η Sugar μετατρέπεται ύστερα από πολύ κόπο, πολλή δουλειά και καθημερινή ενασχόληση σε έναν φύλακα άγγελο. Με την πραγματική έννοια της λέξης και όχι από υπερβολή.

Ένας διαβητικός, για να έχει μια εύρυθμη καθημερινότητα θα πρέπει να μετρά το σάκχαρό του, να προσέχει τη διατροφή του και να ασκείται. Η Σοφία ακολουθεί αυτό το τρίπτυχο και τα έχει καταφέρει περίφημα, απολαμβάνοντας τις μικρές και μεγάλες χαρές που προσφέρει η ζωή, σα να μην έχει διαβήτη. Με μία μικρή παρένθεση: Όταν κάτι πάει να… στραβώσει, η Sugar είναι εκεί για να την σκουντήξει και να την βάλει και πάλι στην ευθεία της κανονικότητας.

Τι είναι το Diabetic Alert Training; Το εξηγεί ο Βασίλης Μπορομπόκας στο Gazzetta Weekend Journal, ενώ η σύζυγός του Σοφία μας μυεί στο… μαγικό κόσμο που έχει δημιουργήσει μαζί με τη Sugar.

Ποιο ήταν το κίνητρο για να ασχοληθείς με το Diabetic Alert Training;
«Η αφορμή σίγουρα δόθηκε όταν μάθαμε το 2011 ότι η γυναίκα μου έχει Σακχαρώδη Διαβήτη. Ύστερα από έναν χρόνο και αφού ξεκίνησε η σύζυγος να εξοικειώνεται με το διαβήτη της, άρχισα να διαβάζω και να ψάχνω στο ίντερνετ για το Diabetic Alert Training.

Το συζήτησα αρχικά με την κτηνίατρό μου, η οποία πηγαινοέρχεται στο Λονδίνο για σεμινάρια και έκτοτε ξεκίνησα να το ψάχνω. Πρωτίστως, όμως, άρχισα να προσπαθώ να συνειδητοποιήσω τι σημαίνει ο ορισμός Diabetic Alert Training και κυρίως πώς λειτουργεί. Άρχισα να στέλνω mails σε συναδέλφους στην Αμερική, θέλοντας να μάθω που μπορώ να μετεκπαιδευτώ. Οι Αμερικάνοι, όμως, δεν έχουν στη νοοτροπία τους να «πουλάνε» τις γνώσεις τους και προτιμούν να πουλάνε έτοιμα εκπαιδευμένα σκυλιά. Επειδή, όμως, ρωτώντας βρίσκεις, γνώρισα μια Αμερικανίδα διαβητική, η οποία με παρέπεμψε σε έναν Γερμανό εκπαιδευτή στο Ντίσελντορφ. Έτσι, πήγα εκεί, όπου και εκπαιδεύτηκα για 10 μέρες, αλλά ήδη είχα 2-3 χρόνια θεωρητικής εμπειρίας. Δεν πήγα να μάθω τα πάντα από το Α. Είχα διαβάσει αρκετά βιβλία και είχα κάνει κάποια σεμινάρια μέσω Skype. Εκεί, είχα την ευκαιρία να δω στην πράξη πώς δούλευε ο εν λόγω εκπαιδευτής με τους διαβητικούς και τα σκυλιά. Έτσι, απέκτησα και πρακτική εμπειρία».

32. ΕΝΘΕΤΗ ΦΩΤΟ 2Γυρνώντας στην Ελλάδα και ύστερα από τρεις μήνες πήρα τη Sugar όντας κουταβάκι ακόμη. Περάσαμε έξι μήνες μαζί, τη μάθαμε, μας έμαθε και στη συνέχεια πηγαίνω στην Ιταλία. Εκεί γνώρισα την Ντέπι Κέι, η οποία είναι για την εκπαίδευση ό,τι ο Τζόρνταν για το μπάσκετ. Έμαθα αρκετά πράγματα εκεί και στην ουσία πήρα την πιστοποίηση ότι μπορώ να εκπαιδεύω σκυλιά στο να αναγνωρίζουν το πότε υπάρχει υπογλυκαιμία. Η Κέι, είδε κάποια δείγματα από videos που της έδειξα με τη Sugar και τα λόγια της, ότι σε έναν χρόνο ο σκύλος μου θα είναι έτοιμος, μου έδωσαν τεράστια αυτοπεποίθηση».

Πέρα από τη σύζυγό σου, μπορεί η Sugar να αντιληφθεί την υπογλυκαιμία και σε άλλους διαβητικούς;
«Πλέον, η Sugar είναι σε τέτοιο επίπεδο που καταλαβαίνει το πότε η Σοφία έχει υπογλυκαιμία. Μάλιστα, πριν από δύο περίπου μήνες, συνέβη κάτι που εξέπληξε μέχρι και εμένα! Η σύζυγός μου ήταν για κρασί με μια φίλη της. Η Sugar τη σκούντηξε, μετρήθηκε αμέσως και είδε ότι έχει χαμηλό σάκχαρο.
Ωστόσο, τα σκυλιά μαθαίνουν να συνεργάζονται με ένα αφεντικό και καλό θα είναι να εκπαιδευτούν με έναν άνθρωπο. Ακόμη και εγώ που το εκπαίδευσα, είδα ότι τα αποτελέσματα ήταν πιο εντυπωσιακά όταν ξεκίνησε να δουλεύει μαζί με τη σύζυγό μου. Το σημαντικότερο σε αυτή τη σχέση που αναπτύσσεται είναι να καταλάβει ο διαβητικός ότι πρόκειται για μια ψυχή που έχει ανάγκες. Χρειάζεται τις βόλτες της, την τουαλέτα της, αγάπη και παιχνίδια».

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση;
«Δεν το έχω χωρίσει σε χρονικά διαστήματα. Χονδρικά μπορώ να πω ότι η Sugar χρειάστηκε 3-4 μήνες μέχρι να ξεκινήσει να αντιλαμβάνεται πότε το σάκχαρο της Σοφίας είναι κάτω από 80. Ήθελα να δω αν μπορεί να με ειδοποιεί. Κατά κάποιο τρόπο το σκυλί άρχισε να θεωρεί εμένα διαβητικό γιατί εκπαιδευόταν μαζί μου. Γι αυτό λέω ξανά, ότι εφόσον πάρει την βασική εκπαίδευση, θα πρέπει να μάθει με έναν άνθρωπο. Πρόκειται για έναν Μαραθώνιο, είναι μια δύσκολη εκπαίδευση, που πιστεύω ότι αν κάποιος το πάρει σοβαρά απόφαση θα χρειαστεί περίπου 5-6 μήνες».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Gazzetta Weekend Journal

32. ΕΝΘΕΤΗ ΦΩΤΟ 3

Μοιραστείτε το: