FEATUREDΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΣΥ.Δ.Α: Λήψη προστατευτικών μέτρων για τους εργαζόμενους πάσχοντες από Σ.Δ. & τους γονείς

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά
Πρόεδρος Ε.Ε. ΣΥ.ΔΑ.

Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας μετά την παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς ενίσχυση του αιτήματος τους για την προστασία των εργαζομένων με αναπηρία-χρόνιες παθήσεις και των γονέων που έχουν στη φροντίδα τους παιδιά με αναπηρία ή χρόνια πάθηση έστειλε σχετική επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στον ΕΟΔΥ με θέμα «Ζητείται η λήψη μέτρων για την αποφυγή έκθεσης στον νέο κορωνοϊό των πασχόντων από Σ.Δ. που εργάζονται σε υπηρεσίες υγείας (όπως ΤΕΠ νοσοκομείων)  και εν γένει υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με το κοινό».

Δυστυχώς, ο κορωνοϊός απειλεί κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, μεταξύ των οποίων και τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι άλλωστε πρέπει  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε ιογενή λοίμωξη που οδηγεί σε απορρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους.  

Οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την προστασία των ευπαθών ομάδων πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι διαλόγου από τα κοινωνικοσυνδικαλιστικά όργανα που εκπροσωπούν τις ευπαθείς ομάδες.

Γνωρίζουμε ότι ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι πάσχοντες με Σακχαρώδη Διαβήτη που εργάζονται σε χώρους με μεγάλη επικινδυνότητα, όπως  υγειονομικές υπηρεσίες ( ΤΕΠ νοσοκομείων, εφημερίες κ.α.) και εν γένει σε χώρους που έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό. Ειδικά για αυτούς τους εργαζόμενους θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα από το Υπουργείο Υγείας που έχει τον επιτελικό σχεδιασμό σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Το κείμενο της επιστολής του ΣΥ.Δ.Α. για την πλήρη ενημέρωσή των αναγνωστών του diabeteslife και των μελών του συλλόγου εδώ:  

 «Κύριε Υπουργέ,

 Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας –ΣΥ.Δ.Α. ιδρύθηκε το 1997 και είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στην οποία συμμετέχει ενεργά έως σήμερα. Στα 23 χρόνια λειτουργίας του ο ΣΥ.Δ.Α. έχει προωθήσει δράσεις ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε ότι αφορά τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη ,η οποία, όπως γνωρίζετε,  εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Παράλληλα με τις ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις παρεμβαίνει στους φορείς της Πολιτείας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.

Με το παρόν έγγραφό μας, και στο πλαίσιο κοινών δράσεων με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ως θεσμικό εκπρόσωπο της κοινότητας των ατόμων με ΣΔ στη χώρα μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αμέριστη στήριξη του ΣΥ.Δ.Α. στο αίτημα που κατέθεσε πρόσφατα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) σχετικά τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων με χρόνιες παθήσεις και των γονέων τέκνων ατόμων με αναπηρία που εργάζονται σε χώρους παροχής υγείας, σε σχολικές μονάδες ή γενικά σε υπηρεσίες που υπάρχει άμεση επαφή με το κοινό από τον  νέο ιό covid 19 .

Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο Διεθνής Οργανισμός για τον Διαβήτη (IDF) παραθέτει τα παρακάτω στοιχεία σχετικά με τον νέο και δυνητικά σοβαρό ιό covid 19 :  Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το άσθμα) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη σοβαρή νόσο του ιού COVID-19. Όταν τα άτομα με διαβήτη αναπτύσσουν ιογενή λοίμωξη, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και ενδεχομένως της εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη. Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Πρώτον, το ανοσοποιητικό σύστημα διακυβεύεται, καθιστώντας πιο δύσκολο τον αγώνα κατά του ιού και πιθανόν να οδηγήσει σε μεγαλύτερη περίοδο αποκατάστασης. Δεύτερον, ο ιός μπορεί να ευδοκιμεί σε περιβάλλον αυξημένης γλυκόζης στο αίμα.

 Από τα προαναφερόμενα στοιχεία που παραθέτει το I.D.F.γίνεται αντιληπτό ότι όταν αναπτύσσεται λοίμωξη στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη υπάρχουν σοβαρές διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, ενώ η εμφάνιση επιπλοκών ακόμα και σε αρχικό στάδιο αυξάνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το άτομο με διαβήτη. 

Για όλους αυτούς του λόγους ζητούμε από εσάς να εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή το αίτημα της ΕΣΑμεΑ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ , που αφορά στη λήψη ειδικών μέτρων για άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες, μεταξύ των οποίων  τα άτομα με Σ.Δ. και οι γονείς παιδιών με Σ.Δ., που  εργάζονται σε νοσοκομεία, σχολεία και γενικά σε δομές, ή υπηρεσίες δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, στις οποίες έρχονται σε επαφή με το κοινό. 

Στους εργαζόμενους με χρόνιες παθήσεις που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο ΠΟΥ και η διεθνής επιστημονική κοινότητα, θα πρέπει να παρέχεται από την εκάστοτε  Διεύθυνση/προϊστάμενη αρχή, η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλη θέση εργασίας ή ακόμα αν επιβάλλεται κατά περίπτωση, η απουσία και παραμονή στην κατοικία τους, στο διάστημα που ισχύουν τα μέτρα, χωρίς να χρεώνονται στην άδεια τους  και χωρίς μείωση των αποδοχών τους, για την αποφυγή εμφάνισης της νόσου και επιπλοκών αυτής. Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για τις ευπαθείς ομάδες όπως έχουν οριστεί από το ίδιο το υπουργείο Υγείας, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.»

 

                                                    Με εκτίμηση

        Η Πρόεδρος                                                      Ο Γεν. Γραμματέας

Συμέλα Παπαδοπούλου                                          Δημήτρης Τσικνιάς

Μοιραστείτε το: