FEATUREDΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΝΕΑ

Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών: Ανοιχτό γράμμα προς τους Συντελεστές της σειράς «Πέτα τη Φριτέζα»

Ανοιχτό γράμμα

Του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών

Στους κ.κ. Γεώργιο Κρητικό Σεναριογράφο,

Ανδρέα Μορφονιό Σκηνοθέτη

& Συντελεστές της σειράς «Πέτα τη Φριτέζα»

 

Αξιότιμοι/ες  Κύριοι/ες

Πριν από μία εβδομάδα το διαδίκτυο κατακλύστηκε από το γράμμα μίας μητέρας, που  εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται μέσα από τη σειρά του ΑΝΤ «Πέτα τη Φριτέζα»  έναν έφηβο διαβητικό και τον τρόπο ζωής του. Η μητέρα συγκεκριμένα έγραφε «Ο ρόλος του διαβητικού παιδιού είναι ό,τι πιο άστοχο έχω δει. Έχω πραγματικά πρόβλημα όταν το παρακολουθώ με τον γιο μου που είναι 28 ετών και είναι 24 χρόνια διαβητικός. Η προσέγγισή σας είναι λάθος. Δεν ενδιαφερθήκατε μάλλον να μάθετε για τον διαβήτη!. Δείχνετε ένα παιδί που τρώει για μεσημεριανό μόνο 2 σπαράγγια δίπλα στον πατέρα που τρώει ένα πλούσιο πιάτο, και στο επόμενο επεισόδιο λιποθυμά γιατί τρώει ένα γλυκό. Στη συνέχεια αναφέρετε ότι ο διαβήτης είναι πολύ «σοβαρή» αρρώστια.»

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου  αφού παρακολουθήσαμε  τα επεισόδια της νέας αυτής σειράς και δεδομένου ότι δεν αντιληφθήκαμε  έως σήμερα να έχετε δώσει κάποια απάντηση στη διαμαρτυρία  της μητέρας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε  όπως και  την ελληνική κοινωνία και το ακροατήριο που παρακολουθεί τη σειρά σας για τα σημερινά δεδομένα, ιατρικά ανθρώπινα και κοινωνικά που αφορούν στην χρόνια νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Καταρχάς ο τρόπος που παρουσιάζεται τον έφηβο της σειράς δεν έχει σχέση με τον σημερινό έφηβο ο οποίος έχει σακχαρώδη διαβήτη. Στη σημερινή εποχή τα ιατρικά δεδομένα και η αλματώδης εξέλιξη της νέας ιατρικής τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα στο διαβητικό παιδί ή ενήλικα να μην στερείται τίποτα. Ούτε καν το γλυκό. Οι σύγχρονοι διατροφολόγοι σε συνεργασία με τους διαβητολόγους δίνουν τα απαραίτητα εφόδια στο διαβητικό παιδί –έφηβο ή ενήλικα να γνωρίσει το σύστημα υπολογισμού των μονάδων ινσουλίνης μετρώντας την ποσότητα των υδατανθράκων που έχει η κάθε τροφή και έτσι να χορηγήσει τη σωστή δόση της  ινσουλίνης με σκοπό την αποφυγή υπεργλυκαιμικών ή υπογλυκαιμικών επεισοδίων.

Ο διαβητικός έφηβος, ειδικά με τα νέα θεραπευτικά δεδομένα και την τεχνική εκπαίδευση,  ασκείται και συμμετέχει σε όλες τις  κοινωνικές δραστηριότητες.

Φτάνει έως και τον πρωταθλητισμό σύμφωνα με παραδείγματα που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον τενίστα Mπγιον Μποργκ, τον ποδοσφαριστής Νacho Fernandez ,  Γκάρι Χολ Τζούνιορ πρωταθλητής κολύμβησης και άλλους που βρίσκονται στο μακρύ κατάλογο πρωταθλητών με σακχαρώδη διαβήτη.

Όσοι έχουμε διαβήτη  και ασχολούμαστε με τα κοινά, με τη σειρά μας προσπαθούμε μέσω ενημερωτικών καμπανιών και ανοιχτών εκδηλώσεων  να αναστρέψουμε τη στρεβλή εικόνα που υπάρχει για το νεανικό διαβήτη τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενο, ο οποίος δεν έχει ουδεμία σχέση με τον διαβήτη τύπου 2 και τους παππούδες που τρώνε περιορισμένα και μετράνε τα σπυριά του ρυζιού που θα φάνε.

Στο σήριαλ «Πέτα τη Φριτέζα» παρακολουθούμε σε μία  σκηνή τον έφηβο διαβητικό να  τρώει δυο τρία χορταρικά και να λιμπίζεται τη μπριζόλα του πατέρα. Θα σκίσουν οι διατροφολόγοι τα πτυχία τους αν αναλογιστούμε ότι, ότι περιέχει πρωτεϊνες ακόμα και προ 30αετίας καταναλώνονταν ελεύθερα από τους διαβητικούς χωρίς να απαγορεύεται. Κατανοώ ότι θέλετε  να δείξετε την ασχετοσύνη του πατέρα που είναι και λίγο τυχοδιώκτης και ψιλοαδιάφορος. Μόνο που το κοινό της σειράς δεν μπορεί να το εκτιμήσει έτσι. Αυτό που λαμβάνει ως πληροφορία ένα κοινό που δεν γνωρίζει για τον Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ότι οι διαβητικοί ζουν ¨μαύρη κι άραχνη ζωή¨.

Φανταστείτε λοιπόν μία οικογένεια που παρακολουθεί αυτή την επιτυχημένη κατά τα άλλα  σειρά και στο μέλλον κάποιο παιδί της οικογένειας εμφανίζει νεανικό διαβήτη. Σίγουρα η εικόνα που θα έχει για τον νεανικό σακχαρώδη διαβήτη από τις συγκεκριμένες σκηνές της σειράς «Πέτα τη φριτέζα»  δεν θα τον βοηθήσουν να δει με ψυχραιμία το νέο αυτό γεγονός στη ζωή του παιδιού του.

Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ο τρόπος που παρουσιάζεται τον έφηβο διαβητικό, λόγω του ότι η σειρά αυτή προσαρμόζεται σε  ξένο φορμάτ. Όμως αυτό δεν ισχύει ούτε αποτελεί δικαιολογία εάν λάβουμε υπόψη μας τις δηλώσεις του σκηνοθέτη της σειράς τις οποίες αλιεύσσαμε από το διαδίκτυο:  «Κατά τον Ανδρέα Μορφονιό δεν υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες ως προς την προσαρμογή του ξένου φορμάτ στα ελληνικά δεδομένα. «Είμαστε μεσογειακοί λαοί και είμαστε αρκετά κοντά με τους Ισπανούς. Σαφώς και ο Γιώργος Κρητικός έχει αλλάξει πράγματα βάζοντας τη δική του σφραγίδα σε μια ιδιαίτερα καλογραμμένη σειρά».

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που μία τηλεοπτική σειρά καταπιάνεται με θέματα που αφορούν χρόνιες νόσους. Προ ετών στην τηλεοπτική σειρά «Κλεμμένα όνειρα» στο κανάλι Mega ο τρόπος παρουσίασης της διαδικασίας δωρεά οργάνου από αδελφό σε αδελφό για μεταμόσχευση νεφρού ήταν επιεικώς απαράδεκτος. Στην επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών οι συντελεστές της σειράς ουδέποτε απάντησαν. Θα μπορούσα  να αναφέρουμε  αρκετά τέτοια παραδείγματα αλλά ας μην μακρυγορήσουμε.

Οι φορείς εκπροσώπησης αναπήρων και χρονίως πασχόντων έχουμε κάνει πολλές φορές έκκληση στους καναλάρχες και στους συντελεστές εκπομπών όταν θέλουν  να ασχοληθούν με θέματα που αφορούν στην αναπηρία ή κάποια χρόνια νόσο  προκειμένου  να συμβουλεύονται την εκάστοτε ειδικότητα γιατρών ή και τους ίδιους τους φορείς των εκπροσώπων αναπήρων ή χρονίως πασχόντων.

Δυστυχώς  η εικόνα του δύστυχου πένητα αναπήρου ή του χρόνια πάσχοντα που η ζωή του είναι σκέτη τρικυμία «πουλάει» πολύ περισσότερο. Όμως κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα θα πρέπει από κάποιους να ξεκινήσει μία νέα αντίληψη που θα έχουν θέση οι ανθρώπινες αξίες και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.

“Εμείς  για αυτό παλεύουμε και το ανοιχτό αυτό γράμμα για το σκοπό αυτό δημοσιεύεται.”

Ας κάνουμε λοιπόν την αρχή.  Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών δίνει τη δική του απάντηση σε όλα αυτά με την εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων στις 5-9.30 μ.μ.  με θέμα Εκπαίδευση για το Σ.Δ. τύπου 1 : Το κλειδί για την αυτορρύθμιση και τον αυτοέλεγχο. Είσαστε προσκεκλημένοι μας.

Τέλος αξίζει να παρακολουθήσετε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση τα λόγια ενός έφηβου διαβητικού που σκιαγραφεί τη σημερινή πραγματικότητα για τον σακχαρώδη διαβήτη:

https://www.youtube.com/watch?v=jDLJaQf2w8Q&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3UTruEP2i9L_y83AcykkmTawBgb5vCo8gSqeffTRbV8R00DYzBmdp1bYM

Για το Σύλλογο Νέων Ελλήνων Διαβητικών

Η Πρόεδρος Ελένη Μπαρμπαλιά  η Γενική Γραμματέας Σπυριδούλα Λάγιου

τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το: