UNCATEGORIZEDΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Συμβουλές για όποιον νοσήσει από Covid

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας 

Τι προστάζει η εποχή ;;

Βρισκόμαστε στην περιδίνηση του κορονοϊού (για άλλη μια φορά ……. κοντεύουμε να χάσουμε το μέτρημα στα κύματα …..) και όλος ο κόσμος χθές-σήμερα ή αύριο θα βρεθεί θετικός. Ευτυχώς η υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5 παρά την έντονη μεταδοτικότητα τους και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, συνήθως ”σταματούν” στο ανώτερο αναπνευστικό και έτσι τα βαριά περιστατικά είναι πιο λίγα από το παρελθόν. Βέβαια σε αυτό έχουν συμβάλλει άλλοι δυο παράγοντες :

– πρώτον ότι ήδη έχουν μολυνθεί (επίσημα καταγεγραμμένα) πάνω από 4.000.000 άτομα στην πατρίδα μας (ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, ίσως και πάνω από το 50% του πληθυσμού της χώρας)

– και δεύτερον ο εμβολιασμός έχει καλύψει ένα καλό (προς μέτριο) ποσοστό συμπολιτών μας (θα μπορούσαμε και πολύ καλύτερα από το 70-75% που βρισκόμαστε).
Αυτοί οι δυο παράγοντες έχουν δώσει ένα δίχτυ συνολικής ανοσίας και έτσι ο ιός δίχνει κάπως πιο ήπιος. Αυτοί βέβαια δεν είναι λόγοι εφησυχασμού, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, γιατί όπως ακούτε ακόμα καθημερινά θρηνούμε 10-20 νεκρούς. Και εκτός από τους ευπαθείς (παχύσαρκοι, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, χρόνιες πνευμονοπάθειες, διαβητικοί, υπερτασικοί, ανοσοκατεσταλμένοι κλπ κλπ), όλο και κάποιος κατά τα άλλα υγιής θα βρεθεί να ταλαιπωρείται με συμπτωματολογία post covid ή ακόμα και στο μέλλον να είναι υποψήφιος για long covid. Δυστυχώς. Ο ιός είναι απρόβλεπτος και μας εκπλήσει ακόμα και όταν δεν το περιμένουμε.

Για αυτούς τους λόγους, μέσα από τα 2,5 χρόνια εμπειρία με την πανδημία, καλό είναι όταν κάποιος έχει νοσήσει με covid, μετά από 1-2 μήνες να κάνει μια επίσκεψη στο γιατρό του και να προγραμματίσουν έναν έλεγχο.

Θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς, ΟΛΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ??? Δεν είναι σαφές, ούτε ποιοι ούτε ακριβώς ποιες εξετάσεις θα πρέπει να γίνουν. Μας οδηγεί η εμπειρία, η σοβαρότητα της νόσου που είχε ο ασθενής μας, τα κύρια συμπτώματα που είχε ο κάθε ασθενής (καρδιολογικά ή πνευμονολογικά ή αύξηση του ζαχάρου ή νευρολογικά, διάρροιες κλπ κλπ). Μας ενδιαφέρει πχ αν ο ασθενής μας έχει post covid συμπτώματα, αν μπορεί να κάνει άσκηση ελεύθερα (σταδιακά βέβαια) ή αν εμφανίζει δύσπνοια ή πόνο στο στήθος, αν παρουσιάζει σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αν έχει επιδυνωθεί μια προηγούμενη κατάσταση πχ άσθμα, αν παρουσιάζει διαταραχές μετατραυματικού στρες (PTSD=post traumatic stress disease). Βέβαια δεν το συζητώ για όσους είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ μια και σχεδόν όλοι παρουσιάζουν PICs=post intensive care syndrom και πρέπει να παρακολουθούνται από ειδική ομάδα.
Ίσως οι πιο νέοι και ασυμπτωματικοί να μην έχουν όλοι ανάγκη ελέγχου και σε αυτούς ας γίνεται μια εξατομίκευση από την πλευρά του γιατρού τους.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Ο μαέστρος συνήθως είναι ο ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ (ο ….. λατζέρης της κατάστασης), συνεπικουρούμενος συχνά από ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ και ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ ή και όποια ακόμα ειδικότητα χρειαστεί.
Ξεκινάμε πάντα από μια ΠΛΗΡΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ του ασθενούς και όχι με ένα κατεβατό εργαστηριακών εξετάσεων. Η εξέταση μαζί με το ιστορικό της νόσου, θα είναι ο οδηγός μας.

Ο εργαστηριακός έλεγχος καλό είναι να περιλαμβάνει :

— Γενική Αίματος, ΤΚΕ, βιταμίνη d3 και ποσοτικό CRP
— Ουρία, Κρεατινίνη, και Ηλεκρολύτες (Κ, Να κλπ)
— Σάκχαρο και Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (ας θυμηθούμε ότι ο ιός είναι ”διαβητογόνος” και πολλοί κατά τη διάρκεια της νόσου μπορεί να παρουσιάζουν ψηλές τιμές, ακόμα και χωρίς προηγούμενο πρόβλημα διαβήτη)
— Τρανσαμινάσες (SGOT-SGPT), Αλκαλική Φωσφατάση, γGT, CPK, LDH
— Καρδιολογικός και έλεγχος πηκτικότητας αίματος (θυμηθείτε ότι ο ιός προκαλεί μυοκαρδίτιδες ακόμα και ήπιες που δεν διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια της νόσου, αρρυθμίες, ισχαιμίες κλπ). Ας γίνουν λοιπόν, CK-MB, Τροπονίνη, INR, aPTT, D-Dimmers, Ινωδογόνο
— ΗΚΓ και Ακτινογραφία Θώρακος και αν κρίνεται απαραίτητο και Triplex Καρδιάς και Σπιρομέτρηση
— και επί ευρημάτων Holter, Αξονική Θώρακος ή/και MRI (καρδιά και πνεύμονος)

ΑΥΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΥΦΛΟΣΟΥΡΤΗΣ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΣΘΕΝΗ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ. ΕΙΠΑΜΕ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ. ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ. ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΜΕ.

ΚΑΙ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ, Ο ΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.

ΦΟΡΕΣΤΕ ΜΑΣΚΑ ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΕΤΕ ΚΙΝΔΥΝΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΜΑΓΚΙΕΣ.

ΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ.

Νικόλαος ΓεωργιάδηςΝικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας 

Μοιραστείτε το: