ΝΕΑ

Συναγερμός για τον διαβήτη: Τετραπλασιάστηκαν οι πάσχοντες μέσα σε 35 χρόνια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 422 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο ζουν με τον διαβήτη, όταν το 1980 ήταν μόλις 108 εκατομμύρια.

Έκκληση στις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες θα κάνουν πιο υγιεινή διατροφή απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή το γεγονός ότι ο αριθμός των πασχόντων από διαβήτη τετραπλασιάστηκε από το 1980.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ 422 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο ζουν με τον διαβήτη, με τους περισσότερους από τους οποίους να βρίσκονται σε φτωχότερες χώρες όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε φάρμακα.

Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ μιλάμε για το 8,5% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού όταν το 1980 έφτανε το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 4,7%.

Η μεγαλύτερη αύξηση σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καταγράφεται στον διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τη μειωμένη αθλητική δραστηριότητα.

Αυτή τη στιγμή ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και ένας στους 10 είναι παχύσαρκοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ το 2012 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν σε όλο τον κόσμο τη ζωή τους από διαβήτη και άλλα 2,2 εκατομμύρια πέθαναν λόγω των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους που μπορεί να αποτελεί πρόδρομο σύμπτωμα του διαβήτη.

www.protothema.gr

Μοιραστείτε το: