ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑ

Συναγερμός προετοιμασίας στα Νοσοκομεία για την άφιξη της γρίπης!

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να προετοιμασθούν τα νοσοκομεία για την άφιξη του κύματος της γρίπης που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι στιγμής βέβαια η δραστηριότητα της γρίπης είναι πολύ χαμηλή με βάση τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αλλά μετά τις εορτές οπότε και θα έλθει η κακοκαιρία, αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα.

Η καθυστέρηση αυτή εμφάνισης της γρίπης στη χώρα μας φαίνεται να ευνοεί και το υπουργείο Υγείας, που προς ώρας τρέχει να προετοιμάσει τις εντατικές αλλά και τις προσλήψεις γιατρών στα επείγοντα και τις ΜΕΘ.

Με βάση τις τελευταίες επίσημες καταγραφές του ΕΟΔΥ, μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2019, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Συνολικά ελέγχθηκαν στα επίσημα εργαστήρια για ιούς γρίπης 50 κλινικά δείγματα από όλα από νοσοκομεία. Ωστόσο τα 3 (6%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Μάλιστα τα τρία αυτά κρούσματα ήταν σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Αξιοσημείωτο είναι ότι κανένας από τους τρεις πάσχοντες δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη αν και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΕΟΦ πέρυσι είχαν δοθεί 2.100.000 εμβόλια, μέχρι τέλος Μαρτίου. Φέτος έχουν δοθεί ήδη στην αγορά 2.600.000 ενώ προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες άλλες 300.000 δόσεις.

Τα νοσοκομεία

Εν αναμονή πάντως του …καθυστερημένου κύματος γρίπης στη χώρα μας, επικρατεί συναγερμός στο υπουργείο Υγείας ώστε να ετοιμασθούν τα νοσοκομεία.
Εξάλλου τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν σοβαρά κρούσματα και πολλοί θάνατοι από τη γρίπη και τα κρεβάτια εντατικής είναι πιο απαραίτητα από ποτέ.

Ωστόσο 80 κλίνες σε ΜΕΘ συνεχίζουν να είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης του νέου συστήματος διαχείρισης των κλινών στις ΜΕΘ, ώστε να μειωθεί η λίστα αναμονής που φθάνει και τα 40-50 άτομα ανάλογα την περίοδο. 

Στόχος είναι να γίνεται ηλεκτρονική διαχείριση των κλινών στις ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ αλλά και να υιοθετηθούν συγκεκριμένα κριτήρια εισαγωγής, όπως άλλωστε γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Στο μεταξύ όμως το ζήτημα είναι να φθάσουν οι νεοπροσληφθέντες 208 γιατροί που είχαν καθυστερήσει λόγω του επανελέγχου των αιτήσεων. Το ιατρικό προσωπικό αναμένεται να μοιρασθεί στις ΜΕΘ αλλά και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών όπου βέβαια φθάνουν πρώτα τα περιστατικά της γρίπης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας σε εξέλιξη βρίσκεται ο ανασχεδιασμός της λειτουργίας των ΤΕΠ και η διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

 

Πηγή: www.healthreport.gr

Μοιραστείτε το: