FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΣΥΝΕΔ: Επιστολή στον Υπ. Υγείας για άμεση λήψη μέτρων στήριξης στους πληγέντες Διαβητικούς

Σε συνέχεια της επιστολής που έστειλε η Ομοσπονδία ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στους Υπουργούς Υγείας, ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥΝΕΔ) κατέθεσε σχετική επιστολή με τις προτάσεις του στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥΝΕΔ) ευχαριστεί θερμά τους συμπάσχοντες ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη και τα μέλη των οικογενειών τους, που αυθόρμητα και με θέρμη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την συλλογή ινσουλινών, φαρμάκων και αναλωσίμων υλικών για να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ανάγκες των συμπασχόντων μας που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου στις περιοχές Ραφήνας – Μάτι – Νέας Μάκρης – Κινέτας.

Η πρωτοφανής αλληλεγγύη μπορεί και πρέπει να ανακουφίσει τις ανάγκες των συμπασχόντων μας τις πρώτες ημέρες.

Το σημαντικό όμως είναι η πολιτεία και οι φορείς της, όπως το Υπουργείο Υγείας και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, να λάβουν μέτρα και δράσεις ώστε οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στα διαβητολογικά κέντρα – ιατρεία και να τους δοθεί η κατάλληλη ψυχολογική στήριξη για να αντιμετωπίσουν τα δυσβάστακτα μετέπειτα προβλήματα στη ζωή τους. Αδήριτη ανάγκη είναι οι πληγέντες με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 να μην παραιτηθούν από την παρακολούθηση και τη ρύθμιση του Διαβήτη τους. Ευνόητο είναι ότι όσοι συμπάσχοντες μας έζησαν αυτή την ανείπωτη τραγωδία θέλουν τη συνεχή στήριξη εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας για να μην παραιτηθούν από την ρύθμιση του Διαβήτη τους.

Για αυτόν τον λόγο, και σε συνέχεια επιστολής που έστειλε η Ομοσπονδία ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στους Υπουργούς Υγείας, ο Σύλλογός μας (ΣΥΝΕΔ) κατέθεσε σχετική επιστολή με τις προτάσεις του στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ακολουθεί η υπ’ αριθ. 29/29.7.2018 επιστολή του ΣΥΝΕΔ:

Αρ. πρωτ: 29

Αθήνα: 27.7.2018

Προς: : – Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

-Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη

 Κοιν: Πίνακας Αποδεκτών

Θέμα :  Λήψη μέτρων από το Υπουργείο αναφορικά με τους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και έχουν πληγεί από την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή μας εκφράζουμε τη στήριξή μας στο αίτημα που έθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη με την υπ’αριθ πρωτ. 331/26.7.2018 επιστολή της, με την οποία είμαστε σε συνεργασία για την παροχή των πρώτων αλληλέγγυων δράσεων προς τους πληγέντες των φονικών πυρκαγιών και ιδιαίτερα τους πληγέντες που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Όπως επισημαίνει η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ  η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 σε περιοχές των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας – Πικερμίου και Μεγαρέων, εκτός από τις δεκάδες ανθρώπινες απώλειες, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν εκατοντάδες σπίτια και οι πληγέντες να αφήσουν μέσα στον πανικό τους όλα τα υπάρχοντά τους, μεταξύ των οποίων φάρμακα, ιατροτεχνολογικά μέσα (πχ. Μετρητές σακχάρου, ταινίες μέτρησης κ.λπ), όπως και βιβλιάρια υγείας.

Οι αλληλέγγυες δράσεις δεν μπορούν να καλύψουν την οργανωμένη δράση της Πολιτείας, η οποία σε τέτοιες στιγμές θα πρέπει να σχεδιάσει τα κατάλληλα και αναγκαία μέτρα για κάθε κατηγορία χρονίως πασχόντων μεταξύ των οποίων και τα άτομα με Σ.Δ.

Γι αυτό ζητούμε να δοθεί επίσημη οδηγία σε όλα τα Διαβητολογικά Κέντρα, Κέντρα Υγείας, γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παθολόγους – ενδοκρινολόγους – γενικούς γιατρούς να έχουν την δυνατότητα συνταγογράφησης των φαρμάκων – αναλωσίμων υλικών τους,  ανεξαρτήτως εάν οι συγκεκριμένοι πάσχοντες παρακολουθούνται τακτικά στον εν λόγω φορέα ή ανεξαρτήτως της τελευταίας συνταγογράφησης των φαρμάκων – αναλωσίμων υλικών.

Κρίνουμε απαραίτητο, γνωρίζοντας ότι είναι σύνηθες οι χρόνια πάσχοντες μετά από μία τέτοια φρικτή εμπειρία να αμελήσουν την ιατρική παρακολούθησή τους, να δοθεί πρόσθετη οδηγία προς τα διαβητολογικά κέντρα των δημόσιων νοσοκομείων να δώσουν προτεραιότητα στην εξέταση και παρακολούθηση των πασχόντων των ανωτέρων περιοχών, ανεξαρτήτως των ραντεβού μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1535 ή ραντεβού ΕΟΠΥΥ.

Οι συμπολίτες μας  έδειξαν ένα απαράμιλλό κύμα αλληλεγγύης. Τώρα πρέπει η Πολιτεία να προβεί σε συντονισμένες δράσεις και μέτρα για όλους τους πληγέντες και ειδικότερα για ανθρώπους που έχουν πρόσθετες ανάγκες οι οποίες πηγάζουν από την αναπηρία ή χρόνια πάθησή τους.

Είμαστε στη διάθεσή σας για το καλύτερο δυνατόν προς τους συνανθρώπους μας.

Με εκτίμηση

                               Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                          ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ                                      ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΛΑΓΙΟΥ

                          6942701116                                                        6974315079

 Πίνακας Αποδεκτών:

Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας

-Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

-Πρόεδρο Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

-Πρόεδρο Ελληνικής Ενδροκρινολογικής Εταιρείας

-Πρόεδρο ΕΣΑμεΑ

-Πρόεδρο ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

 

 

Μοιραστείτε το: