ΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑ

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό 2021-2022

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά

Πρόεδρος Ε.Ε. ΣΥ.Δ.Α.

Επικίνδυνος ο συνδυασμός του ιού της γρίπης και της νόσου COVID-19.

Ο ιός της γρίπης παράλληλα με τη νόσο COVID-19, που ακόμα καλά κρατεί,  θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την υγεία των πολιτών της χώρας μας αυτό το χειμώνα.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας αυτός ο ιδιαίτερος συνδυασμός απαιτεί την πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο, με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι,  λόγω της μετάλλαξης του ιού της γρίπης σε διαφορετικούς οροτύπους, η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου για το έτος 2021 -2022, περιέχει τα κατάλληλα στελέχη του ιού σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στη χώρα μας το αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και οποιοδήποτε εμβόλιο διαθέτει άδεια κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ)

Όπως αναφέρεται στις εκθέσεις του ECDC και του ΕΟΔΥ, η  δραστηριότητα της γρίπης ήταν ιδιαίτερα χαμηλή κατά την περίοδο 2020-21 σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, πιθανώς εξαιτίας των μέτρων δημόσιας υγείας, τα οποία  εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα μέτρα όμως υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο χεριών και η χρήση της μάσκας -παρότι σημαντικά- έχουν μερική απόδοση και δεν επαρκούν.

Αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης του ιού της γρίπης ο  εμβολιασμός

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, ο  αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός  με το αντιγριπικό εμβόλιο του ιού της γρίπης το οποίο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα προφυλλάσει από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης με όλες τις αρνητικές συνέπειες που ακολουθούν την καθημερινότητα μας.

Συστάσεις εμβολιασμού

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
· Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
· Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
· Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
· Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
· Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
· Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
· Χρόνια νεφροπάθεια
· Χρόνιες παθήσεις ήπατος
· Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
· Σύνδρομο Down
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική
άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
9. Άστεγοι.
10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Χρήσιμες οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως

· Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.
· Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων ( FDA, ΕΜΑ κ.α.). με το εμβόλιο κατά του Κορονοϊού.

Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19

· Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
· Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
· Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Για την θωράκιση της υγείας μας και για να αποφύγουμε δυσάρεστες επιπλοκές συζητάμε με τον γιατρό μας για το εμβόλιο της γρίπης το οποίο συνταγογραφείται όπως κάθε χρόνο ηλεκτρονικά.

 

Μοιραστείτε το: