FEATUREDΝΕΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητό πάγκρεας: Στη διάθεση των πασχόντων το πρώτο υβριδικό μοντέλο

Τεχνητό πάγκρεας: Το πρώτο υβριδικό μοντέλο τεχνητού παγκρέατος ενεκρίθη το Σεπτέμβριο του 2016 και είναι ήδη στη διάθεση των πασχόντων που απαιτούν ινσουλίνη για την αντιμετώπιση του Διαβήτη τους.

Έτοιμη να δώσει τη λύση στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη που απαιτεί ινσουλίνη για την ρύθμιση του είναι η σύγχρονη τεχνολογία καθώς το τεχνητό πάγκρεας είναι πλέον πραγματικότητα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στο μετεκπαιδευτικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Μελέτη του Διαβήτη που διοργανώθηκε στη χώρα μας.

Το πρώτο υβριδικό μοντέλο τεχνητού παγκρέατος ενεκρίθη το Σεπτέμβριο του 2016 και είναι ήδη στη διάθεση των πασχόντων που απαιτούν ινσουλίνη για την θεραπεία τους.

Τι είναι το τεχνητό πάγκρεας

Το τεχνητό πάγκρεας είναι μια σύγχρονη αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης που, με την βοήθεια συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και ενός ενσωματωμένου αλγορίθμου, μπορεί να υπολογίσει αυτόματα την απαιτούμενη δόση ινσουλίνης για την κάλυψη των αναγκών των γευμάτων και τη διόρθωση ενδεχόμενων υψηλών τιμών γλυκόζης. Η στενή συνεργασία τεχνολογικών και ηλεκτρονικών μονάδων με κλινικά ερευνητικά κέντρα τελειοποιούν την ανεξαρτησία του συστήματος από την ανάγκη για παρέμβαση του ασθενούς στη ρύθμιση του σακχάρου.

Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα και ανάλογα αυξημένες είναι και οι προσδοκίες των πασχόντων για τεχνολογία που θα ανακουφίζει από την πολυπλοκότητα της ρύθμισης του Διαβήτη τους και θα διευκολύνει την ποιότητα ζωής τους.

Επιπλέον, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των ατόμων µε Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο πάσχοντας, σε συνεργασία µε το γιατρό του, μπορεί να παρακολουθεί µε ακρίβεια πώς η διατροφή, η άσκηση, η φαρμακευτική αγωγή και οι άλλες καθημερινές δραστηριότητες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του και ανάλογα να επεμβαίνει.

Οι νέοι βιοδείκτες αποτελεσματικότητος της ρύθμισης απαιτούν πολλαπλά δείγματα σακχάρου μέσα στο 24ωρο, που πλέον παρέχονται από τα συστήματα συνεχούς καταγραφής του σακχάρου, τα οποία εξελίσσονται ταχύτατα και αντικαθιστούν υποχρεωτικά τις μικρές συσκευές αυτομέτρησης. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων γίνεται με μαθηματικούς υπολογισμούς από ειδικά λογισμικά.

Ενημέρωση και εκπαίδευση ιατρών

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για την Μελέτη του Διαβήτη (EASD) έχει σαν κύριο στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των ιατρών που ενδιαφέρονται για την παρακολούθηση των πασχόντων Διαβητικών. Αναγνωρίζοντας τη βοήθεια της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση του Διαβήτη, χρηματοδοτεί την μετεκπαίδευση νεαρών επιστημόνων στην ενημέρωση και πρακτική εφαρμογή των νέων μέσων τεχνολογίας. Η εκπαίδευση αυτή διοργανώθηκε πρόσφατα για δεύτερη φορά στην Αθήνα και συμμετείχαν 140 επιλεγμένοι νεαροί επιστήμονες από 20 χώρες.

Η μετεκπαίδευση διήρκεσε 3 ημέρες με κύριο βάρος στην πρακτική εξάσκηση από κορυφαίους Ευρωπαίους ερευνητές, πρωτοπόρους στην κλινική έρευνα των νέων τεχνολογικών μέσων (αισθητήρες γλυκόζης, αντλίες ινσουλίνης, smartphone applications, οδηγίες και παρακολούθηση μέσω διαδικτύου). Η οργάνωση ανετέθη και αυτή τη φορά στην Καθηγήτρια Κυρία Ασημίνα Μητράκου-Φαναριώτου, υπεύθυνη της Μονάδας Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, μέλους της επιτροπής μετεκπαιδευτικών μαθημάτων της EASD.

Από το naftemporiki.gr

 

Μοιραστείτε το: