FEATUREDΝΕΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαβήτης τύπου 1: Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία: Θετική εξέλιξη στην τεχνολογία εμφυτευμένων κυττάρων νησιδίων

Μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία εμφυτευμένων κυττάρων νησιδίων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για επιτυχή θεραπεία σε άτομα με Διαβήτη τύπου 1, ανέφεραν ερευνητές.

Για χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει νέους τρόπους μεταφοράς των κυττάρων νησίδων που παράγουν ινσουλίνη. Πολλές απόπειρες όμως έχουν αποτύχει καθώς τα κύτταρα δεν λάμβαναν επαρκές οξυγόνο όταν ολοκληρώνονταν η διαδικασία.

Μια ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) συνεργάστηκε με την ισραηλινή εταιρεία Beta-O2 Technologies πάνω σε μια εμφυτεύσιμη συσκευή που παρέχει ζωντανά κύτταρα παγκρεατικών νησίδων μαζί με το οξυγόνο που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Η συσκευή παρέχει κυψέλες νησίδων με τη δική τους παροχή οξυγόνου μέσω ενός θαλάμου που μπορεί να ανανεώνεται κάθε 24 ώρες. Η συσκευή εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και συνδέεται με έναν καθετήρα που οδηγεί στις ενθυλακωμένες νησίδες μέσα στη συσκευή.

Δοκιμές που χρησιμοποίησαν την πρωτοποριακή τεχνολογία σε αρουραίους έδειξαν ότι το 90% των νησίδων επιβίωσαν για αρκετούς μήνες και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παρέμειναν σε φυσιολογικές τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος.

«Διατηρώντας τα κύτταρα ζωντανά, ελαχιστοποιείται η ανοσολογική “επίθεση”»

Ο Clark Colton, καθηγητής της χημικής μηχανικής του MIT και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: «Η μεταφορά οξυγόνου σε αυτά τα κύτταρα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Τα οφέλη αυτής της προσέγγισης είναι: α) ότι τα κύτταρα αυτά παραμένουν ζωντανά για να πραγματοποιήσουν τη λειτουργία τους, β) ότι δεν απαιτούνται τόσοι πολλοί ιστοί, και γ) ότι μειώνεται η πιθανότητα των εμφυτευμάτων να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση.
Διατηρώντας δηλαδή τα κύτταρα ζωντανά, ελαχιστοποιείται η ανοσολογική “επίθεση”».

Πλέον, πραγματοποιείται εντατικότερη έρευνα για να αναπτυχθεί μια πιο εξελιγμένη έκδοση της συσκευής, η οποία θα αναγνωρίζεται ως ενσωματωμένη κάτω από το δέρμα, αλλά ξεχωριστή από τα κύτταρα νησιδίων. Εάν αυτό καταστεί εφικτό, η εξελιγμένη συσκευή θα χρειάζεται να συμπληρώνεται μόλις μία φορά την εβδομάδα, καθιστώντας τη ζωή πολύ πιο εύκολη για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports.

Από το diabetes.co.uk

Μοιραστείτε το: