FEATUREDΔΙΑΙΤΕΣΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή: Τι ισχύει τελικά: Παχαίνουν τα φρούτα ή όχι;

Τι λέει η επιστήμη σχετικά με τα φρούτα και την απώλεια βάρους; Τελικά παχαίνουν -όπως πολλοί υποστηρίζουν- ή πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο;

Τα φρούτα είναι γεμάτα βιταμίνες, ανόργανα άλατα, αντιοξειδωτικά και, κυρίως, φυτικές ίνες. Το να τρώει όμως κανείς πάρα πολλά από αυτά, δεν είναι καλό καθώς προσφέρουν στο σώμα υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, η οποία μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και το βάρος.

Ο κύριος ένοχος για τα παραπάνω είναι η φρουκτόζη. Αυτό όμως που σώζει την κατάσταση στους καρπούς είναι η ίνα. Τα φρούτα έχουν υψηλά επίπεδα απλής ζάχαρης, η οποία φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με τη βιομηχανική φρουκτόζη. Η ζάχαρη υποβάλλεται σε επεξεργασία από το συκώτι και απορροφάται απευθείας μέσω του λεπτού εντέρου.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δυο παραπάνω σακχάρων είναι κατά βάση η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει αυτό. Η προσθετική φρουκτόζη που υπάρχει μέσα στα φαγητά απορροφάται στιγμιαία ενώ η απορρόφηση της φρουκτόζης από τα φρούτα επιβραδύνεται από την παρουσία ινών και άλλων φυτοθρεπτικών ουσιών. (Η ίνα είναι επίσης ευεργετική για την υγεία και της καρδιάς και την πέψη).

«Το πρόβλημα δημιουργείται όταν κάποιος έχει καταναλώσει ήδη επαρκή ποσότητα από φρουκτόζη και αυτή η επιπλέον ποσότητα αποθηκεύεται ουσιαστικά ως λίπος» λένε οι ειδικοί. «Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είσαι προσεκτικός όταν καταναλώνεις όχι μόνο φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αλλά και αποξηραμένα». Η διατροφή με αποξηραμένα φρούτα πρέπει να είναι περιορισμένη για πολλούς λόγους: «Πρώτον είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεφύγεις στην κατανάλωσή τους. Δεύτερον, τις περισσότερες φορές έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Και τρίτον το νερό έχει απομακρυνθεί, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά συγκεντρώνονται τα επίπεδα ζάχαρης».

Δεν υπάρχουν όμως μόνο κακές πλευρές

«Το να σταματήσεις να τρως φρούτα τελείως στην πραγματικότητα δεν θα σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Έρευνες που δημοσιεύθηκαν αναφέρουν ότι οι διαιτολόγοι που περιορίζουν μόνο τη φρουκτόζη από τα προστιθέμενα σάκχαρα (σε σύγκριση με εκείνους που απέφυγαν την προσθήκη σακχάρων και φρουκτόζης από φρούτα) ήταν πιο επιτυχημένοι. Άνδρες και γυναίκες έχασαν περισσότερο βάρος όταν τους επετράπη να έχουν ως σνακ φρούτα.

Επιπλέον, άλλες έρευνες έδειξαν ότι φρούτα όπως τα μήλα και τα μούρα αμβλύνουν την έκρηξη της ινσουλίνης που συμβαίνει στο σώμα όταν τρως φαγητά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Παραδοσιακά, οι κακά ποιοτικοί υδατάνθρακες παροτρύνουν το σώμα να απελευθερώσει ένα πλεόνασμα ινσουλίνης, έτσι ώστε το σάκχαρο του αίματος να αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια να πέφτει πολύ χαμηλά, έχοντας ως αποτέλεσμα την δημιουργία αισθήματος πείνας καθώς το σώμα αφήνει λίπος στη ροή του αίματός.

Αν όμως τρως, ας πούμε, λευκό ψωμί, με φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης όπως είναι τα βατόμουρα ή οι φράουλες, ο παραπάνω μηχανισμός ρύθμισης θα είναι υποτονικός και σε σταθερά επίπεδα. Και μπορεί με αυτόν τον τρόπο να προσθέτετε επιπρόσθετη ζάχαρη στην τροφή σας, τα φυτοθρεπτικά μέσα όμως σε αυτά τα φρούτα είναι ικανά να επιβραδύνουν τη μεταφορά της ζάχαρης μέσα από το έντερο στο αίμα, εμποδίζοντας ένα μέρος της απορρόφησης».

Από το zougla.gr

Μοιραστείτε το: