FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΣΥ.Ν.Ε.Δ.: Ζητά τη θεσμική αναγνώριση του θεραπευτικού ρόλου των σκύλων στη ζωή των Διαβητικών

Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου όπως στην Αμερική και τον Καναδά, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, έχει αναγνωριστεί η σημασία της συνοδείας εκπαιδευμένων σκύλων, ώστε να αναγνωρίζουν τις καταστάσεις υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας των διαβητικών φίλων τους.

Για άλλη μια φορά οι σκύλοι αποδεικνύεται ότι δεν δρουν μόνο θεραπευτικά αλλά και διαγνωστικά. Μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης, μπορούν να αναγνωρίσουν επικίνδυνες καταστάσεις και να σώσουν ανθρώπους.

Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών, με αφορμή το γεγονός ότι μέλος μας έχει ήδη για λόγους αναγνώρισης υπογλυκαιμιών εκπαιδεύσει σκύλο ράτσας Λαμπραντόρ, ανοίγει το θέμα της θεσμικής αναγνώρισης της παρουσίας του Σκύλου ειδοποίησης Διαβήτη (Diabetic Alert Dogs) ζητώντας με σχετική επιστολή του προς την ηγεσία του  Υπουργείου Υγείας την συμπλήρωση σχετικής νομοθεσίας που ισχύει και για τους σκύλους οδηγούς τυφλών και λοιπές αναπηρίες.

Ο σκύλος – «ανιχνευτής»  της υπογλυκαιμίας

Οι σκύλοι ειδοποίησης για τον διαβήτη είναι, μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης τους, κοινωνικοποιημένοι, φιλικοί και προβλέψιμοι σε μαζικούς χώρους. Παράλληλα αναγνωρίζουν και τις υπογλυκαιμικές κρίσεις απαλλάσσοντας από το άγχος τους διαβητικούς φίλους τους.

Ας αναδείξουμε το θέμα στην ελληνική κοινωνία. Το μόνο που μένει η θεσμική αναγνώρισή τους. Για να μπορούν να συνοδεύουν σε όλους τους χώρους μαζικής προσέλευσης (χώρους εστίασης διασκέδασης κ.λ.π) τους διαβητικούς φίλους τους. Και γιατί όχι να άλλη μια δυνατότητα ανάπτυξης των φιλοζωϊκών αισθημάτων μας και της αγάπης μας στους πιστούς μας φίλους.

Διαβάστε αναλυτικά την Επιστολή του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ (ΣΥ.Ν.Ε.Δ)

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 1 –ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ – τκ 14231 -ΤΗΛ: 2102776078 – 6974317059

email : syned.hellas@gmail.com – site www.diabeteslife.gr

Αθήνα 10/10/2017

Αριθ.πρωτ. 230

Προς: κ. Ανδρέα Ξανθό                 

            Υπουργό Υγείας

Κοιν:

-Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας κ. Γιώργο Γιαννόπουλο

-Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας  κ. Γιάννη Μπασκόζο

-ΕΣΑμεΑ

-ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Θέμα: ” Ο θεραπευτικός ρόλος των  “σκύλων ειδοποίησης διαβήτη” και η αναγκαιότητα  της ελεύθερης πρόσβασή τους  σε δημόσιους χώρους και  χώρους συνάθροισης στις μέσω προσθήκης στις σχετικές διατάξεις του ν. 3863/2010 και συμπληρώσεων του ” 

Κύριε Υπουργέ,

Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων με Διαβήτη αγωνίζεται επί σειρά ετών για θέματα που απασχολούν το άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενο)  διεκδικώντας μεταξύ άλλων και την θέσπιση εκείνων των μέτρων και πολιτικών που θα οδηγήσουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

Με το παρόν έγγραφό μας θέλουμε να σας κάνουμε γνωστό ότι σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες όπως η Αμερική, ο Καναδάς καθώς και ευρωπαϊκές χώρες είναι αναγνωρισμένη η βοήθεια που μπορεί να λάβει ο πάσχοντας με σακχαρώδη διαβήτη από εκπαιδευμένους σκύλους -Diabetic Alert Dogs -σκύλοι ειδοποίησης διαβήτη- οι οποίοι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην αναγνώριση των υπογλυκαιμιών και υπεργλυκαιμιών και στην ειδοποίηση του πάσχοντα για την άμεση και ταχύτατη αντιμετώπισή τους.

Οι “σκύλοι ειδοποίησης διαβήτη”  μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση να γίνουν σημαντικά και καθημερινά όπλα στα χέρια των διαβητικών ανθρώπων τους, ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών του εξωτερικού.  Η εκπαίδευσή τους τονίζουμε ότι έχει στόχο τόσο την ασφαλή παραμονή τους σε χώρους συνάθροισης (εστιατόρια, μέσα μαζικής μεταφοράς) όσο και την ανίχνευση των επιπέδων σακχάρου του πάσχοντα από διαβήτη και ειδοποίησή του για λόγους θεραπευτικούς.

Στην χώρα μας ήδη υπάρχει σκύλος ράτσας Labrador  κατάλληλα εκπαιδευμένος για τους ανωτέρω σκοπούς, σύμφωνα με τα πρότυπα εκπαίδευσης του εξωτερικού από νόμιμο επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων,  ο οποίος έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση από την Σχολή του “Schutzengelhunde” Γερμανίας. Στην παρούσα επιστολή επισυνάπτεται και το ιστορικό εκπαίδευσης του προαναφερόμενου επαγγελματία.

Ο ΣΥ.Ν.Ε.Δ. δεδομένου ότι ήδη στην εθνική μας νομοθεσία έχει αναγνωριστεί ο ρόλος και η σημασία των σκύλων – οδηγών σε άλλες αναπηρίες όπως η τύφλωση κινητικές αναπηρίες κ.λπ. με την ψήφιση των νόμων:

-Ν. 3868 / ΦΕΚ Α129 / 3-8-2010 όπου στο Κεφάλαιο ΣΤ, Αρθρο 16 αναφέρονται διατάξεις οι οποίες καθορίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και την παραμονή του σκύλου οδηγού σε δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού.

-Ν. 4238 / ΦΕΚ Α 38 / 11-2-2014 όπου στο Αρθρο 32 αναφέρονται διατάξεις για την δυνατότητα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που αναφέρονται στον νόμο 3868/2010 ΚΑΙ για τους σκύλους που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας –  σκύλοι οδηγοί τυφλών ή σκύλοι βοηθείας ατόμων με αναπηρίες καθώς και στο Αρθρο 33 όπου αναφέρονται διατάξεις για την αξιοποίηση ζώων σε προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.

-Ν. 4235 /  ΦΕΚ Α  32 / 11-2-2014 όπου στο άρθρο 46 αναφέρεται στην τροποποίηση του Ν. 4039/2012 (Α’15) για την δυνατότητα «Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.»

αιτείται στις προαναφερθείσες διατάξεις να προστεθεί και ο όρος “σκύλοι ειδοποίησης διαβήτη”  ή ” σκύλοι εργασίας διαβήτη” προκειμένου και αυτοί οι σκύλοι (εκπαιδευμένοι με την κατάλληλη πιστοποίηση) να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε  δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού όπως αυτοί ορίζονται στον νόμο 3868/2010.

Τέλος σας παραθέτουμε ενδεικτικά τις ακόλουθες χώρες στις οποίες επιτρέπεται η πρόσβαση των σκύλων εργασίας διαβήτη σε μαζικούς χώρους:

Ηνωμένες Πολιτείες (επιτρέπεται από τον νόμο ο σκύλος να συνοδεύει παντού τον διαβητικό) http://www.diabeticalertdogsofamerica.com/service

Καναδάς( οι σκύλοι ειδοποιήσεως διαβήτη θεωρούνται service dogs και προστατευονται απο το νομο ωστε να εχουν ελευθερη πρόσβαση) https://www.dogguides.com/graduates.html#access

Ευρώπη: Τον Οκτώβριο του 2014 η ADEu (Αssistance dog Europe) και η ΕGDF (European Guide dog Federation) ένωσαν τις δυνάμεις ώστε να δημιουργηθεί μέσω της ΕΕ ένας κοινός νόμος για όλες τις Ευρωπαικές χώρες. Σε μερικές χώρες υπάρχει εθνική νομοθεσία που δίνει την δυνατότητα ελευθερης πρόσβασης.

Αυστρία. (Αλλαγή Νομοθεσίας το 2015 ώστε να αρχίσουν οι σκύλοι να ακολουθούν τον διαβητικό όπου χρειάζεται.) http://www.animaltrainingcenter.at/offizielle-prfung

Σουηδία (Οι σκύλοι ειδοποίησης διαβήτη, θεωρούνται service dogs και έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πτήσεις, τρένα και στα περισσότερα μέρη, καταστήματα, επιχειρήσεις της χώρας) http://www.soshund.se/butikslistan-pa-lika-villkor/

Ηνωμένο Βασίλειο ( οι σκύλοι ανήκουν στην κατηγορία σκύλων βοηθών και οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπολοίπους ώστε να έχουν τους σκύλους όπου χρειάζεται) http://www.assistancedogs.org.uk/law/

Με την πεποίθηση ότι θα εξετάσετε το ανωτέρω αίτημά μας και θα προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες για την ικανοποίησή του.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω ενημέρωση επί του θέματος.

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σπυριδούλα Λάγιου                                    Μαριέττα Κανάκη

 

Μοιραστείτε το: