ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Τι Είναι η Φλεγμονή & πώς Συνδέεται με τα Αυτοάνοσα Νοσήματα

Η φλεγμονή είναι το σύνολο το διεργασιών που κινητοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός, στην προσπάθεια του να διορθώσει μια βλάβη. Παρότι η φλεγμονή βιώνεται συνήθως ως το πρόβλημα από τον ασθενή, στην πραγματικότητα είναι η διαδικασία επίλυσης μιας βλάβης που προηγήθηκε. Όταν αυτή ολοκληρώνεται φυσιολογικά, η βλάβη αποκαθίσταται και το σημείο που είχε τραυματιστεί ή υποστεί βλάβη, ανακτά τη φυσιολογική του λειτουργία.
 


Η φλεγμονή είναι το σύνολο το διεργασιών που κινητοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός, στη προσπάθεια του να διορθώσει μια βλάβη.

Παραδείγματα φλεγμονής μετά από βλάβη, είναι το έγκαυμα στο δέρμα μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ένας τραυματισμός στο πόδι ενώ αθλούμαστε, φλεγμονή στο στομάχι μετά από κατάχρηση αλκοόλ ή φαρμάκων κ.ά.
 
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου η διαδικασία της φλεγμονής δεν ολοκληρώνεται και η φλεγμονή παραμένει σε χρόνια βάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φλεγμονή γίνεται μέρος του προβλήματος και αντί να οδηγήσει σε επούλωση, επιδεινώνει τη βλάβη.  
 
Στις χρόνιες φλεγμονές, ο οργανισμός αυξάνει την προσέλευση λευκών αιμοσφαιρίων στη περιοχή. Τα λευκά αιμοσφαίρια, στην προσπάθεια τους να λύσουν τη φλεγμονή, ενεργοποιούν την απελευθέρωση φλεγμονωδών ουσιών στο σημείο. Διαμορφώνεται έτσι ένα υψηλά φλεγμονώδες περιβάλλον στη συγκεκριμένη περιοχή, που οδηγεί σε μεγαλύτερη βλάβη.         
 
Η χρόνια φλεγμονή επιβαρύνει τις ήδη υπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές και προκαλεί νέες, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η δυσλιπιδαιμία και ο διαβήτης, που τροφοδοτούν περαιτέρω τη φλεγμονή και προκαλούν επιπρόσθετες επιπλοκές για την υγεία.

Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτει ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζει τη φλεγμονή. Παρεμβάσεις στους μηχανισμούς ελέγχου της φλεγμονής και η αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών, είναι απαραίτητες για την επίλυση της φλεγμονής.  


Εικόνα 1. Στις περιπτώσεις που ο οργανισμός χάνει την ικανότητα να ολοκληρώνει φυσιολογικά τη διαδικασία της φλεγμονής, αυτές παραμένουν σε χρόνια βάση και είναι βασικό αίτιο για την ανάπτυξη χρονίων ασθενειών.    
    
 
Αυτοάνοσα Νοσήματα
 
Οι μεταβολικές διαταραχές είναι βασικοί παράγοντες στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων. 
 
Τα αυτοάνοσα είναι χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει την ικανότητα να αναγνωρίζει τον εαυτό του και επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.
 
Νέα στοιχεία δείχνουν, ότι οι μεταβολικές διαταραχές προηγούνται αρκετούς μήνες ή χρόνια πριν την εμφάνιση της αυτοανοσίας.
 
Γνωρίζουμε ότι η μη-ισορροπημένη διατροφή είναι προκλητικό αίτιο σε πολλά χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα. Η κακή διατροφή ξεπερνάει πλέον το κάπνισμα ως την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Έως και 11 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο, με βελτίωση της διατροφής.
 
Η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας θερμίδων με χαμηλή θρεπτική αξία, οδηγεί τους κυτταρικούς μηχανισμούς που ρυθμίζονται από την παρουσία τροφής, σε υπερ-δραστηριότητα.

Ανάμεσα στου μηχανισμούς που επηρεάζονται είναι και αυτοί της φλεγμονής. Η υπερ-δραστηριότητα που προκύπτει από τη λήψη αυξημένων θερμίδων, που δεν παρέχουν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για να ρυθμίσει τις λειτουργίες του, προκαλεί αυξημένη απελευθέρωση ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή.
 
Η χρόνια αυτή μεταβολική απόκλιση από τη φυσιολογική κατάσταση λειτουργίας, διαταράσσει τελικά και την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει τον εαυτό του και προκύπτει αυτοανοσία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Μοιραστείτε το: