ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι κολατσιό να δώσετε για το σχολείο στο παιδί με διαβήτη;

Το κολατσιό είναι απαραίτητο, για τα παιδιά στο σχολείο. Τα βοηθάει να έχουν σωστή ανάπτυξη και ενέργεια, στο μάθημα και στο παιχνίδι. Στο διαβήτη, το κολατσιό λειτουργεί και σαν ρυθμιστής του μεταβολισμού.

Μειώνει την πιθανότητα να υπάρχουν ακραίες τιμές σακχάρου, είτε υπογλυκαιμίας, είτε υπεργλυκαιμίας. Η επιλογή όμως του κολατσιού καθορίζει και την σωστή διακύμανση, των τιμών του σακχάρου.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των γονιών είναι αν το παιδί θα φάει το κολατσιό και πόσο από αυτό. Άρα η επιλογή του κολατσιού θα πρέπει να είναι αρεστή στο ίδιο το παιδί. Μια σημαντική αρχή είναι να ρωτάμε το παιδί, κάθε φορά, τι θα ήθελε να φάει την επόμενη ημέρα στο σχολείο. Οι απαντήσεις πολλές φορές μπορεί να είναι αταίριαστες με τη διατροφή του διαβήτη, γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και να εξηγούμε στο παιδί, αν η επιθυμία του είναι καλή για την υγεία του ή όχι.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η αγορά σνακ από το εμπόριο. Όσο υγιεινό και να φαίνεται, ποτέ δεν γνωρίζουμε την ποιότητα των συστατικών και την ασφάλεια της παρασκευής τους. Η ετοιμασία ενός σνακ είναι πολύ εύκολη στο σπίτι και πιο ασφαλής. Μπορείς να γνωρίζεις ακριβώς την ποσότητα των υδατανθράκων και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιείς.

Για να εξασφαλίσεις την αποδοχή του σνακ από το παιδί, καλό είναι να του ζητάς να σε βοηθήσει, στην ετοιμασία του. Τα περισσότερα παιδιά ενθουσιάζονται όταν τους ζητάς να τα βοηθήσεις. Ακόμα, όταν αυτά έχουν ετοιμάσει το σνακ είναι πιθανότερο να το φάνε, με μεγαλύτερη προθυμία.

Εφόσον έχεις κερδίσει την συνεργασία του παιδιού, πρέπει να το καθοδηγήσεις στο να επιλέγει τα κατάλληλα υλικά και τις κατάλληλες αναλογίες. Το μυστικό είναι να συζητάς και να εξηγείς τι πρέπει να επιλέξει. Όταν το καταφέρεις, βάλε και την τελευταία πινελιά… Κάνε το σνακ διασκεδαστικό. Χρησιμοποίησε την φαντασία του παιδιού και τη δική σου…

Τι θα πρέπει να περιέχει ένα σνακ; Θα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες. Μικρές μπαγκέτες, ψωμάκια ή κουλούρια είναι καλές πηγές υδατάνθρακα. Όπως επίσης και ένα μέτριο σε μέγεθος φρούτο, τα οποία περιέχουν υδατάνθρακες φυτικές ίνες και πολύτιμές βιταμίνες. Πρωτεΐνες υπάρχουν στις φέτες γαλοπούλας, στο τριμμένο κοτόπουλο και στα ψάρια, σε μορφή ψαροκροκέτας ή φέτες σωλομού και στο ασπράδι του αυγού. Επίσης, στο γάλα και στο γιαούρτι υπάρχουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ενώ όλα τα είδη τυριών είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά. Αποφεύγουμε τα προϊόντα που έχουν πολλά λιπαρά, έτσι στα γαλακτοκομικά προϊόντα προτιμούμε τα light και στα τυριά το ανθότηρο. Τέλος, οι φυτικές ίνες θα πρέπει να συνοδεύουν πάντα το σνακ. Οι φυτικές ίνες υπάρχουν στα ολικής αλέσεως προϊόντα, στα φρούτα και στις σαλάτες. Για παράδειγμα, ένα σάντουιτς με ανθότηρο και γαλοπούλα, καλό είναι να περιέχει και ένα φύλο γαλλικής σαλάτας.

Οι συνδυασμοί και οι γεύσεις του σνακ μπορεί να είναι πολλοί. Η επιτυχία εξαρτάται από την συμμετοχή και τη συναίνεση του παιδιού. Αφήστε την φαντασία σας να δουλέψει και κάντε την διαδικασία προετοιμασίας του σνακ, ευκαιρία για να επικοινωνείτε και να διασκεδάζετε με το παιδί σας.

http://www.kalikardia.gr/

Μοιραστείτε το: