ΝΕΑ

Τι λένε οι ειδικοί: Υπογλυκαιμία: Πότε είναι επικίνδυνη και πότε χρειάζεται νοσοκομείο;

Ένας από του μεγαλύτερους φόβους των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι η Υπογλυκαιμία. Τι είναι όμως υπογλυκαιμία, πότε συμβαίνει, ποια η αντιμετώπισή της και πότε χρειάζεται νοσοκομείο;
Από τη Σοφία Τσιρώνα

Τι είναι υπογλυκαιμία;
Υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα σακχάρου του αίματος είναι χαμηλά (συνήθως <70mg/dl) και συνοδεύονται από εφίδρωση, τρέμουλο , ανησυχία, αδυναμία, θόλωση της όρασης, αίσθημα έντονης πείνας, εκνευρισμός, σύγχυση έως και λιποθυμία.
Πότε συμβαίνει;
Συμβαίνει σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη όταν αυτοί λάβουν μεγαλύτερη δόση φαρμάκων από τη συνιστώμενη, δεν σιτιστούν επαρκώς, ασκηθούν πολύ έντονα χωρίς να λάβουν τα ενδιάμεσα σνακ ή χωρίς να μειώσουν τη δόση ινσουλίνης και όταν καταναλώσουν πολύ αλκοόλ.
Είναι επικίνδυνη κατάσταση;
Ναι, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ή αν δεν είναι συμπτωματική.
Ποια η αντιμετώπισή της;
Ευαισθητοποίηση: Αναγνώριση των συμπτωμάτων όσο το δυνατό πιο γρήγορα.
Λήψη υδατανθράκων που απορροφώνται γρήγορα: 3-4 χάπια γλυκόζης, μία κουταλιά της σούπας μέλι, 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, 150-200ml φυσικού χυμού, 150-200ml αναψυκτικό, 3-4 ζελεδάκια.
Να αποφεύγονται τροφές με λίπος όπως σοκολάτα ή τυρί, γιατί δεν διορθώνουν γρήγορα το σάκχαρο.
Ελέγχουμε το σάκχαρο σε 15 λεπτά και αν δεν διορθωθεί (>70mg/dl), επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία. Σε περίπτωση σοβαρής συμπτωματολογίας ή απώλειας αισθήσεων, θα πρέπει να χορηγηθεί γλυκαγόνη (ορμόνη που αυξάνει γρήγορα το σάκχαρο) με ένεση.
Θα πρέπει να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός και να υπάρχει στενή παρακολούθηση με μετρήσεις σακχάρου για τις επόμενες 2-3 ημέρες.
Σε περίπτωση ανάγκης χορήγησης γλυκαγόνης, μπορεί να χρειαστεί άμεση τροποποίηση της θεραπευτικής αγωγής.
Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής της υπογλυκαιμίας είναι η συχνή αυτομέτρηση, η συμμόρφωση σε βασικούς κανόνες και η αναγνώριση των συμπτωμάτων.
Πότε θα χρειαστεί να πάει κανείς στο νοσοκομείο;
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ζητηθεί βοήθεια και δεν πρέπει να μεταβεί κανείς μόνος του στο νοσοκομείο οδηγώντας.
Όταν 15 λεπτά μετά τη χορήγηση γλυκαγόνης, εξακολουθούν τα συμπτώματα
Όταν χάσει κανείς τις αισθήσεις του και δεν υπάρχει διαθέσιμη ένεση γλυκαγόνης.
Όταν παρά την αντιμετώπιση, εξακολουθούν τα συμπτώματα.
Είναι γεγονός πως η υπογλυκαιμία είναι τρομακτική και δυσάρεστη. Ο φόβος πιθανής υπογλυκαιμίας δεν πρέπει να οδηγεί σε διατήρηση υψηλών επιπέδων σακχάρου που μακροπρόθεσμα θα επιφέρουν περισσότερες επιπλοκές. 
Σημαντικό: Αν υπάρχουν συμπτώματα υπογλυκαιμίας και δεν υπάρχει διαθέσιμος μετρητής σακχάρου, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση σαν υπογλυκαιμία, μέχρι να μετρήσουμε το σάκχαρο.
Σοφία Τσιρώνα 
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ειδικευθ. Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
Λ.Αλεξανδρας 213Α, 11523, Αμπελόπηποι, Αθήνα
τηλ 2106433393, 6948684087

Μοιραστείτε το: