ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Τι ξέρουμε μέχρι σήμερα για την παραλλαγή Όμικρον (Μποτσουάνα)

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Η αλήθεια είναι ότι με τόσο λίγα ακόμα περιστατικά, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Και ναι μεν ο ΠΟΥ ανησυχεί αλλά ακόμα κρατάει στάση αναμονής χαρακτηρίζοντας την παραλλαγή ως «παραλλαγή ανησυχίας VOC»

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ

Το όνομα της είναι ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ή με τον κωδικό Β.1.1.529 και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα στην Αφρική.

Αυτή λοιπον η παραλλαγή, περιεχει 32 μετατάξεις στην πρωτεΐνη S της ακίδας (spike) αλλά και ακόμα 16 μεταλλάξεις στο υπόλοιπο γενετικό της υλικό.

Με ένα συνολικό λοιπον αριθμο 48 διαφορετικών μεταλλάξεων, υπάρχει ο κίνδυνος το νέο αυτό στέλεχος να συμπεριφερθεί τελείως απρόσμενα και διαφορετικά από τα προηγούμενα στελέχη, δελτα, βήτα, άλφα …… Καποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να μιλάνε ακόμα και για “καινούργιο ιό”……..

Εντάξει, ας μην είμαστε υπερβολικοί, ουσιαστικά ο ιός είναι ο ιδιος και μάλιστα φαίνεται να είναι απόγονος του προηγούμενου στελέχους βήτα της Νοτίου Αφρικής μια και φαίνεται να έχει αρκετές από τις μεταλλάξεις που είχε και εκείνο.

Με ένα συνολικό λοιπόν αριθμό 48 διαφορετικών μεταλλάξεων, υπάρχει ο κίνδυνος το νέο αυτό στέλεχος να συμπεριφερθεί τελείως απρόσμενα και διαφορετικά από τα προηγούμενα στελέχη, δέλτα, βήτα, άλφα ……

Δυο από αυτές τις μεταλλάξεις προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία,
η Ν501Υ που του προσδίδει μεγάλη μεταδοτικότητα-μολυσματικοτητα και
– η Ε484Α που ισως του δίνει μια δυνατότητα να διαφεύγει των αντισωματων άρα και της δρασης των εμβολίων

Και βέβαια υπάρχει και η D614G (που έχει και η παραλλαγή Β) και αυξάνει την μεταδοτικότητα του. Αυτες, μαζί λοιπον με πάρα πολλές ακόμα (είπαμε, 48 συνολικά !!!), μας κάνουν να ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά του ιού και το γενικό προφίλ του.

Από τη Μποτσουάνα σε πολύ λίγες ημερες μεταδόθηκε στη Ν. Αφρική με μια πολύ γρήγορη και ιδιαίτερα αυξητική πορεία των κρουσμάτων. Και από εκεί πέρασε στα γύρω κράτη όπως Μοζαμβίκης, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε και άλλες, αλλά και Χονγκ Κονγκ (από ταξιδιώτη) και Ισραήλ.

Και δεν άργησε να φανεί και στην Ευρώπη, το πρώτο κρούσμα στο Βελγιο από γυναίκα ταξιδιώτη που επέστρεφε από την Αίγυπτο και δεν είχε πάει στα κράτη της Νοτίου Αφρικής !!!

Ήδη και η Βρετανία ανακοίνωσε δυο περιστατικά και έτσι άρχισαν να σκάνε όλο και περισσότερα κρούσματα και σε αλλά κράτη της ΕΕ, 2 στη Βαβαρια Γερμανία, 1 στη Νάπολη Ιταλία και μάλλον μπόλικα στην Ολλανδία (από πτήση που επέστρεφε από Γιοχανεσμπουργκ) και στην Τσεχία ..……. Σε καραντινα για έλεγχο και 5 Έλληνες στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος που επέστρεφαν από Αφρική. Αυξανεσθε και πληθύνεσθε !!!

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

– φαίνεται ότι ισως το νέο στέλεχος προήλθε από ασθενή στην Αφρική με HIV/AIDS που δεν έπαιρνε θεραπεία για τη νόσο του.
– αυτά τα άτομα λόγω του συνδρομου της ανοσοκαταστολης από τον ιό HIV, είναι χρόνιοι ξενιστές του κορονοϊού και έτσι με αποδυναμωμένο το ανοσοποιητικό και μεγάλο χρόνο που έχει ο ιός για συνεχή και ανεμπόδιστο πολλαπλασιασμό, είναι ευκολο να ξεπηδήσουν μεταλλαγμένα στελέχη με πολλαπλες μεταλλαξεις και νέες ιδιοτητες
– τα μέχρι τώρα πάντως καινούργια στοιχεία, στα λίγα περιστατικά μελέτης, δείχνουν μεν έντονη μολυσματικοτητα-μεταδοτικότητα, αλλά δεν φαίνεται (προς το παρόν) να δημιουργεί πιο βαρειά νόσο.
η εκτίμηση των επιδημιολογιών είναι ότι «τα εμβόλια πιθανόν να εμποδίζουν αν όχι τη λοίμωξη, τουλάχιστον τη σοβαρή νοσηση από την παραλλαγή Ομικρον»
– πάντως στα μέχρι σήμερα υπό μελέτη περιστατικά, η νόσος είναι ήπια. Έχει διάρκεια 1-2-3 μέρες, με κόπωση, μυαλγίες και ήπιο βήχα, χωρίς ανοσμια κλπ (ανακοινώσεις από καθηγητή Ηλία Μόσιαλο και Δρ Αντζελικ Κοέτζε πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Αφρικής)
ισως τα εμβόλια έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα, όπως και τα μονοκλωνικα αντισώματα (και κάποιος που έχει νοσήσει στο παρελθόν, επισης θα μπορεί να μολυνθεί εκ νέου)

ίσως τα εμβόλια έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα, όπως και τα μονοκλωνικα αντισώματα και κάποιος που έχει νοσήσει στο παρελθόν, επίσης θα μπορεί να μολυνθεί εκ νέου

ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ. ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΚΡΟΝ.

Νικόλαος ΓεωργιάδηςΝικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Μοιραστείτε το: