ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Το Ανθρώπινο Mικροβίωμα. Γιατί Είναι Σημαντική η Μικροχλωρίδα;

Τρισεκατομμύρια μικρόβια, ιοί και άλλοι μικροοργανισμοί «συγκατοικούν» στον οργανισμό μας ξεπερνώντας κατά 5-10 φορές τον αριθμό των κυττάρων μας. Οι μικροοργανισμοί αυτοί βρίσκονται παντού στο σώμα μας, αλλά οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί κατοικούν στο έντερο και το δέρμα. Το βάρος τους είναι παρόμοιο με αυτό των υπόλοιπων οργάνων του σώματος, καθώς ζυγίζουν περίπου 2 κιλά στο μέσο άνθρωπο[1].

Η ανθρώπινη μικροχλωρίδα αποτελείται από πάνω από 1.500 είδη μικροοργανισμών. Τα γονίδια που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα κύτταρα, αποτελούν το ανθρώπινο μικροβίωμα, το οποίο έχουν προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσουν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια.

Γιατί Είναι Σημαντική η Μικροχλωρίδα;

Οι μικροοργανισμοί που έχουν εξελιχθεί παράλληλα με μας και αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξής μας, όχι μόνο δεν είναι αδρανείς, αλλά ρυθμίζουν καθημερινές λειτουργίες του σώματος. Επιστημονικές μελέτες έχουν “ενοχοποιήσει” τους μικροοργανισμούς αυτούς για ασθένειες όπως:

  • το άσθμα
  • τον αυτισμό
  • τον καρκίνο
  • το διαβήτη
  • τις καρδιοπάθειες
  • την παχυσαρκία
  • τη σκλήρυνση κατά πλάκας
  • την κοιλιοκάκη
  • τα εκζέματα
  • τις κολίτιδες
  • τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα)
  • την υποθρεψία

Ανοσοποιητικό Σύστημα & Μικροβιακή Χλωρίδα 

Το γαστρεντερικό είναι το μεγαλύτερο ανοσολογικό όργανο στο σώμα. Η μικροβιακή χλωρίδα ρυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τις ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη[2].

Αλλοιώσεις στη σύσταση της μικροβιακής χλωρίδας, συνδέονται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και αυξημένη προδιάθεση σε φλεγμονή.

Βακτήρια που ανευβρίσκονται στο υγιές έντερο, προάγουν την δράση των Τ-λεμφοκυττάρων, που εκκρίνουν αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και καταστέλλουν την έκκριση προ-φλεγμονωδών ουσιών, που προκαλούν φλεγμονή σε νοσήματα όπως η νόσος του Altzheimer, του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και ευερέθιστο έντερο.

Αυτοανοσία

Χωρίς την επαφή με τους μικροοργανισμούς που αποικίζουν το ανθρώπινο σώμα από τη γέννησή, η προσαρμοστική ανοσία δεν θα υπήρχε. Προσαρμοστική ανοσία είναι το μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που μαθαίνει πώς να ανταποκριθεί σε μικρόβια, επιτρέποντας μια πιο γρήγορη άμυνα έναντι των παθογόνων οργανισμών[3,4].

Μελέτες έχουν δείξει αυξημένη νοσηρότητα σε πειραματόζωα που ήταν στείρα μικροοργανισμών. Η μικροχλωρίδα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στα αυτοάνοσα νοσήματα και τις αλλεργίες, που είναι πιο πιθανόν να αναπτυχθούν όταν διαταράσσεται η έκθεση σε μικροοργανισμούς σε νεαρή ηλικία.

Γνωρίζουμε ότι η αλλοίωση της σύστασης του μικροβιώματος, είναι σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης  λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου[4-6].

Διαταραχές στην Εγκεφαλική Λειτουργία

Λόγω της συμμετοχής της στην πέψη, η εντερική μικροχλωρίδα μπορεί επίσης να επηρεάσει και τον εγκέφαλο, για αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως ο “δεύτερος εγκέφαλος”. Μικρά μόρια που απελευθερώνονται από τη δραστηριότητα των βακτηρίων του εντέρου, ενεργοποιούν την απόκριση των νεύρων στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Επίσης έχει παρατηρηθεί συσχέτιση μεταξύ της εντερικής μικροχλωρίδας και των εγκεφαλικών διαταραχών, όπως η νόσος του Alzheimer, η νόσος του Parkinson και διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Νοσηρότητα & Ασθένειες

Η διαταραχή του πληθυσμού των μικροβίων που ζουν στο έντερό μας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων και ανάπτυξης φλεγμονώδων νόσων του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, καθώς επίσης και με την εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτωνπαχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.[1-6]

Mελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση αντιβιοτικών προκαλεί μια βαθιά και ταχεία απώλεια της ποικιλομορφίας και μια αλλαγή στη σύνθεση της χλωρίδας του εντέρου. Η διατάραξη της μικροχλωρίδας, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και λοιμώξεις που σχετίζονται με την αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Ειδικές Εξετάσεις Ανιχνεύουν Διαταραχές στη Μικροβιακή Χλωρίδα

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν η καταγραφή αλλοιώσεων στην εντερική χλωρίδα ήταν ιδιαίτερα δυσχερής στην κλινική πράξη. Κατά την τελευταία πενταετία, ειδικές εξετάσεις που μετράνε μικρά μόρια στον οργανισμό, ανιχνεύουν διαταραχές στη μικροβιακή χλωρίδα[7].

Η ανίχνευση διαταραχών στο μικροβίωμα, καθοδηγεί ιατρικές παρεμβάσεις στην αναπλήρωση των φιλικών βακτηριδίων και στη μείωση των δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών, βελτιώνοντας την πορεία σημαντικού αριθμού ασθενειών, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία και οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα: drtsoukalas.com
Βιβλιογραφία – Πηγές
  1. Medical News Today. What is the gut microbiota? What is the human microbiome? Markus MacGill
  2. Gut microbiota composition reflects disease severity and dysfunctional immune responses in patients with COVID-19. Yun Kit Yeoh et al. Gut, January 11, 2021.
  3. Metabolic pressure and the breach of immunological self-tolerance Veronica De Rosa, Antonio La Cava & Giuseppe Matarese.18 October 2017. Nature Immunology.
  4. Gut Microbiome: Profound Implications for Diet and Disease. Ronald D Hills Jr et al. Nutrients . 2019 Jul.
  5. The oral and gut microbiome in rheumatoid arthritis patients: a systematic review. Rheumatology (Oxford). 2020 Jan 
  6. The microbiome and autoimmunity: a paradigm from the gut–liver axis Bo Li et al. Nature cellular & molecular immunology. 2018 
  7. Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids, by Dimitris Tsoukalas et alMetabolites, Dec 2020
Μοιραστείτε το: