Το χάπι της MERCK για την COVID-19

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Πήρε τελικά και επίσημη έγκριση στη Βρετανία η MOLNUPIRAVIR με την εμπορική ονομασία LAGEVRIO, ως το 1ο από το στόμα αντιικό φάρμακο για τον SARS-CoV-2.

Θα πρέπει να λαμβάνεται :

από άτομα που ανήκουν σε γκρουπ υψηλού κινδύνου (παχυσαρκία, χρονιές καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, διαβητης, καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι κλπ)

αφού έχει γίνει μοριακό τεστ PCR και είναι θετικό

τις πρώτες ημέρες της μόλυνσης (μέχρι την 5η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων – όσο πιο γρηγορα τόσο καλύτερα)

2 χάπια (800mg) 2 φορές την ημέρα για 5 ημέρες

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειώσει κατά 50% την πιθανότητα βαριάς νόσου ή νοσηλείας ή και θανάτου σε αυτούς τους ασθενείς.

Κατά πληροφορίες η τιμή ανα συσκευασία θα είναι περίπου 700-1000 € (φιλολαϊκή τιμή ….) και θα χορηγείται δωρεάν μόνο από νοσοκομειακές ή άλλες κρατικές δομές για θεραπεία στο σπίτι. (Θυμίζω ότι το χάπι είχε ξεκινήσει σαν θεραπεία για τον ιό της γρίπης).

Ελπίζουμε ότι μετά τη Βρετανία, θα συνεχίσουν και τα υπόλοιπα κράτη. Ήδη βρίσκεται σε φάση έγκρισης και ο ΕΜΑ και η Merck θα καταθέσει αίτηση αδειοδότησης και στον αμερικανικό FDA.

Το χάπι ουσιαστικά δεν αναστέλλει τον ιό αλλά τον οδηγεί σε λάθη κατά τον πολλαπλασιασμό του, προκύπτοντας νέες μεταλλαγμένες μορφές που δεν μπορούν να επιβιώσουν (με απλοϊκά λόγια).

 

Νικόλαος ΓεωργιάδηςΓράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Μοιραστείτε το: