ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Το γιαούρτι, μια τροφή-φάρμακο για τον οργανισμό μας

Γράφει η Ευτυχία Γαλανάκου,

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος και Χημικός Α.Π.Θ. καθώς και Εκπαιδεύτρια του ΕΦΕΤ

 

Μας δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλατος (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, ασβέστιο, βιταμίνες Α, D, E, K).

 

Είναι εύπεπτο. Οι  ωφέλιμοι μικροοργανισμοί  του γιαουρτιού διασπούν τις πρωτεΐνες σε πεπτίδια και αμινοξέα, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα είδος προκαταρκτικής πέψης των πρωτεϊνών.

 

Η υφή του είναι μαλακή και εύπεπτη και γι αυτό καταναλώνεται ευχάριστα από τα βρέφη (που δεν έχουν ακόμα όλα τα δοντάκια τους) αλλά και από τους ηλικιωμένους (που έχουν προβλήματα στην οδοντοστοιχία τους).

 

Επειδή στο γιαούρτι οι υδατάνθρακες του γάλατος (λακτόζη) υφίστανται ζύμωση και δίνουν γαλακτικό οξύ άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι.

 

Βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο

 

Ενισχύεται η εντερική χλωρίδα η οποία συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού εναντίον μικροβίων που προκαλούν λοιμώξεις. Προλαμβάνει την κολπίτιδα (μυκητίαση) στις γυναίκες.

 

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αλλά και προλαμβάνει τις δυσμενείς συνέπειες της δράσης των αντιβιοτικών στον οργανισμό διότι τα αντιβιοτικά συνεργάζονται με τα βλαβερά βακτήρια και καταστρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια. Επομένως όσοι παίρνουν φάρμακα σε ημερήσια βάση απαραίτητο είναι να τρώνε και ένα γιαούρτι την ημέρα.

 

Βοηθά στην ανάπτυξη και σωματική διάπλαση των παιδιών, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 

Είναι απαραίτητη τροφή για τις γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή θηλάζουν.

 

Για τους αθλητές, είτε ασχολούνται με βαριά αθλήματα είτε κάνουν ήπια άσκηση.

 

Βοηθάει στην υγεία των δοντιών και των ούλων διότι  μπορεί να μειώσει την κακοσμία στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα και το σάλιο

 

Βοηθάει στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, σε εγκαύματα και γενικά στην ανανέωση της επιδερμίδας.

 

Έχει αντικαρκινική δράση και ιδιαίτερα στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Στον γαλακτοβάκιλλο Lactobacillus μετά από έρευνες, έχουν αποδοθεί αντικαρκινικές ιδιότητες. Έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζει το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών στον εντερικό σωλήνα.

 

Εκτός από τα οφέλη του γιαουρτιού στο πεπτικό σωλήνα, έχει ευεργετικές ιδιότητες και για την οστεοπόρωση. Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά γιατί το γαλακτικό οξύ που περιέχει συμμετέχει στον μεταβολισμό του ασβεστίου. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και γενικά όλων των μορφών αρθρίτιδας.

 

Συνιστάται και στην ημερήσια διατροφή των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διότι δεν αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα όπως το γάλα, λόγω του χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη που έχει σε σχέση με το γάλα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και την LDL-χοληστερόλη όταν περιέχει χαμηλά ποσοστά λιπαρών.

Το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά συνιστάται για τους καρδιοπαθείς και για τους υπερτασικούς.

 

Τέλος αποτελεί μια σωστή διατροφική συνήθεια για όλους μας που θέλουμε ημερησίως να καταναλώνουμε τροφές θρεπτικές χωρίς πολλές θερμίδες για πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά με πλούσια θρεπτικά συστατικά για την υγεία του οργανισμού μας.

 

 

Η Ευτυχία Γαλανάκου είναι Διατροφολόγος-Διαιτολόγος και Χημικός Α.Π.Θ. καθώς και Εκπαιδεύτρια του ΕΦΕΤ

Μοιραστείτε το: