ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το κλειδί για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πιθανότατα η διαχείριση του στρες και του άγχους

Το 2020 είναι ομολογουμένως μια πολύ δύσκολη χρονιά και έχει απορρυθμίσει και τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη διατροφή, τις σχέσεις μας, ακόμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Και καθώς μπαίνουμε και σε περίοδο ιώσεων και κρυολογήματος, είναι σημαντικό να θέσουμε ως προτεραιότητα το ανοσοποιητικό μας. Είναι όμως εύκολο να ξεχάσουμε ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω από το να πλένουμε τα χέρια μας και να ντυνόμαστε καλά όταν έχει κρύο.

Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους να διατηρήσουμε την ανοσία μας είναι να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το στρες. Φυσικά, το να πούμε ότι από δω και πέρα δεν θα αγχωνόμαστε δεν είναι ακριβώς και η λύση.

Πώς το στρες όμως επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν αγχωνόμαστε, η ικανότητα του ανοσοποιητικού να καταπολεμήσει αντιγόνα μειώνεται, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις. Το σώμα μας αντιδρά σε στρεσογόνους παράγοντες παράγοντας υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες), που με τη σειρά της έχει αρνητική επίδραση στα λεμφοκύτταρα και καταστέλλει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν οι στρεσογόνοι παράγοντες εμφανίζονται σπάνια και το σώμα μας έχει αρκετό χρόνο να αναρρώσει και να επιστρέψει στην ισορροπία. Μάλλον όλοι μπορείτε να καταλάβετε πού μας οδηγεί αυτό: αυτό το είδους στρες είναι σπάνια περίπτωση πια, το πιθανότερο είναι ότι το σώμα μας παράγει συνεχώς κορτιζόλη. Και αυτό το μακροχρόνιο στρες προκαλεί σοβαρές βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορούμε να δοκιμάσουμε ώστε να βρούμε τα σωστά «κουμπιά» του οργανισμού μας, αυτά που ταιριάζουν σε εμάς. Το λάδι κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση, όπως επίσης και ροφήματα (βαλεριάνα, χαμομήλι, εχινάκεια), τα οποία μπορούν να συνοδεύονται από μια τελετουργία διαλογισμού ή χαλάρωσης σε ένα σημείο ήσυχο που νιώθουμε άνετα.

Όμως εκτός από τις χημικές διαδικασίες που συμβαίνουν στο σώμα μας, ας μην ξεχνάμε ότι και ο τρόπος ζωής μας παίζει έναν μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό. Το στρες και η κακή υγεία είναι λίγο σαν το «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;». Αυτό σημαίνει ότι ίσως να είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ποιο ήρθε πρώτο στη ζωή μας.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση. Χρειάζεται να σκεφτούμε ποια ερεθίσματα, ποιοι παράγοντες μας προκαλούν στρες και να αλλάξουμε όσο μπορούμε αυτές τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

mindbodygreen.com/articles/key-to-optimizing-your-immune-system-might-actually-be-managing-stress-and-anxiety

Μοιραστείτε το: