FEATUREDΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Το νέο σύστημα διορισμών, εργασιακός καιάδας για τους διαβητικούς εκπαιδευτικούς

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος ΣΥ.Ν.Ε.Δ.

 

Γιορτινό μπουναμά επιφύλασσε στους εκπαιδευτικούς με χρόνια πάθηση, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης,  ο Υπουργός  Παιδείας και κάθε αρμόδιος που σχεδίασε το νέο σύστημα διορισμών.

Η επιπλέον μοριοδότηση, που δίνεται μέσω των κοινωνικών κριτηρίων του νέου συστήματος διορισμών, το οποίο έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 4.1.2019,  αφορά σε αναπήρους χρόνια πάσχοντες με 67% αναπηρία. Ακόμα όμως και για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας 67%, η μοριοδότηση αυτή δεν είναι ικανή να τους προστατεύσει και να μπορέσουν επιτέλους να διοριστούν ως μόνιμοι στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το Υπουργείο Παιδείας σταθερά στέλνει στον εργασιακό καιάδα τους εκπαιδευτικούς με χρόνια πάθηση ή αναπηρία.

Σε μία χώρα που έχει επέλθει ο οδοστρωτήρας της οικονομικής κρίσης, με ανύπαρκτες  υποστηρικτικές δομές φροντίδας και υποστήριξης αναπήρων και με ένα σύστημα υγείας που αδυνατεί να προσφέρει σύγχρονες ποιοτικές υπηρεσίες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας , ηπειρωτικές και νησιωτικές, είναι βέβαιο ότι οι χρόνια πάσχοντες δεν βρίσκονται σε ίση μοίρα με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Εύλογο και οφθαλμοφανές είναι ότι οι διαβητικοί εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να οργώσουν τη χώρα ως αναπληρωτές για να μαζέψουν τα πολυπόθητα μόρια διορισμού τους. Όχι ότι είναι εύκολο και στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς να βολοδέρνονται σε ακριτικά νησιά για ένα κομμάτι ψωμί και να περιμένουν να πληρώσουν νοίκι να φάνε και να ζήσουν ανθρώπινα. Πόσο μάλλον για έναν εκπαιδευτικό που έχει ανάγκη να βρίσκεται κοντά σε ιατρική μονάδα σχετική με τη χρόνια πάθησή του.

Εάν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και την διαχρονική ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας να αναμορφώσει το Προεδρικό Διάταγμα 50/1996 που αφορά στις μεταθέσεις ειδικών κατηγοριών εκπαιδευτικών, του οποίου οι ευνοϊκές διατάξεις αφορούν σε έναν ελάχιστο αριθμό κατηγοριών αναπηρίας και χρόνιας πάθησης, τότε η κατάσταση γίνεται απελπιστική για τους διαβητικούς εκπαιδευτικούς και όχι μόνο.

Για όλα τα παραπάνω και σε συνέχεια του δελτίου τύπου που εξέδωσε η ΕΣΑμεΑ επιστρέφοντας ως απαράδεκτο στον Υπουργό Παιδείας το νέο σύστημα διορισμών και σχετικής επιστολής της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών κατέθεσε επιστολή διαμαρτυρίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Το αίτημα είναι ένα και μοναδικό: Να ισχύσει ο γενικός προστατευτικός νόμος 4440/2016 για την απασχόληση αναπήρων και χρονίως εκπαιδευτικών και στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του ΣΥΝΕΔ  για την πλήρη ενημέρωσή της διαβητικής κοινότητας. προς τον Υπουργό Παιδείας  κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου  με θέμα:  «Διαμαρτυρία για την έλλειψη προστατευτικών ρυθμίσεων για τους εκπαιδευτικούς πάσχοντες από Σ.Δ. και άλλες χρόνιες παθήσεις στο νομοσχέδιο για το νέο σύστημα διορισμών»

 

«Κύριε  Υπουργέ,

Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥ.Ν.Ε.Δ), σε συνέχεια  της υπ’ αριθ. πρωτ. 734/28.12.2018 επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων –Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με θέμα ¨Απαράδεκτη διάκριση των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ στο σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα διορισμού με τη μη επέκταση του νόμου 4440/2016  -της οποίας  ΣΥ.Ν.Ε.Δ είναι μέλος-  εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη έλλειψη  ευνοϊκών μέτρων μέσω των οποίων εκπαιδευτικοί  με διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις θα μπορέσουν να διοριστούν στα σχολεία της χώρας.

Δυστυχώς, η  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όπως και το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε το νέο σύστημα διορισμών που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 4.1.2019, αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες των  αναπήρων και χρονίως πασχόντων εκπαιδευτικών, οι οποίοι λόγω των πρόσθετων αναγκών της αναπηρίας/χρόνιας πάθησής τους δεν μπορούν να ενταχθούν ισότιμα ως δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί στα σχολεία της χώρας.

Απορούμε πως είναι δυνατόν εκπαιδευτικοί με  Σ.Δ. ή άλλη χρόνια πάθηση να μπορούν να εργάζονται ανελλιπώς ως αναπληρωτές σε δυσπρόσιτες περιοχές ή σε περιοχές που δεν υπάρχει  στο δημόσιο σύστημα υγείας διαβητολογικό ιατρείο για  την απαιτούμενη συστηματική ιατρική παρακολούθησή τους,  προκειμένου να μαζεύουν μόρια για να μπορέσουν να διοριστούν. Ακόμα και η παρακολούθηση σεμιναρίων 300 ή 400 ωρών που προσδίδουν μόρια δεν είναι δυνατή από εκπαιδευτικούς των οποίων η αναπηρία ή  χρόνια πάθησή τους είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Σας ενημερώνουμε ότι το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της πάθησής μας αυξάνεται  λόγω της  συνεχούς  υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών είναι στο πλευρό της Ε.Σ.ΑμεΑ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και αιτείται την πρόσληψη των εκπαιδευτικών με διαβήτη και εν γένει εκπαιδευτικών με αναπηρία και χρόνια πάθηση  σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4440/2016, όπως ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και αφορά στους διορισμούς των εκπαιδευτικών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω. Δεν ζητείται τίποτε άλλο από το να ισχύσουν οι προστατευτικές διατάξεις για την απασχόληση των αναπήρων χρονίως πασχόντων και των γονέων τέκνων με αναπηρία  και στον τομέα της εκπαίδευσης.

Δοθείσης της ευκαιρίας, σας υπενθυμίζουμε ότι από τη θέση του Υπουργού Παιδείας  αγνοείτε ακόμα και την υπ’ αριθ. 4/256  γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ έτους 2016 και τα υπ’ αριθ. 136510/ΓΔ5/24-8-2016 και 136514/ΓΔ5/24-8-2016 έγγραφα του Συμβουλίου προς το Υπουργείο Παιδείας !  Η εν λόγω γνωμοδότηση αφορά στην   αναμόρφωση του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/1996  για την ένταξη στο σύστημα  μεταθέσεων ειδικών κατηγοριών  νέων αναπηριών και παθήσεων όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Για το εν’ λόγω θέμα  έχουν γίνει κατά καιρούς πλήθος αναφορές  από τους βουλευτές των πολιτικών κομμάτων της Βουλής με πρώτους 34  βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Δύο χρόνια αργότερα φωνή βοώντος εν τη ερήμω.».

Ένα είναι σίγουρο. Πως αν δεν διεκδικήσουμε το αυτονόητο κανένα  δικαίωμά μας δεν θα κερδηθεί.

Μοιραστείτε το: