ΔΙΑΤΡΟΦΗΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Τροφές που με βοηθούν να κόψω το κάπνισμα

Γράφει η Ευτυχία Γαλανάκου,                                                           

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Χημικός Α.Π.Θ.

Από τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος τέθηκε σε ισχύ, μπορεί το χρηματικό πρόστιμο να είναι ένας λόγος για να κόψουμε το τσιγάρο, όμως απαραίτητο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι το ακριβότερο πρόστιμο είναι αυτό εις βάρος της υγείας μας.     

Άραγε  μπορεί η σωστή διατροφή να γίνει σύμμαχος μας στην προσπάθεια διακοπής αυτής της κακής συνήθειας;                                                                         

Η απάντηση είναι φυσικά θετική. Συμμετέχει ενεργά κυρίως σε τρία στάδια:

  1. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά που να διακόπτουν ή να μειώνουν τα αρχικά συμπτώματα στέρησης του καπνίσματος. Το πρώτο βήμα είναι να αποφύγουμε οτιδήποτε ρόφημα με το οποίο έχουμε συνδέσει το τσιγάρο, όπως καφές, τσάι, αλκοόλ ή αναψυκτικά τύπου κόλα για τις πρώτες τουλάχιστον μέρες. Η νικοτίνη του τσιγάρου έχει την ιδιότητα να αυξάνει την έκκριση σεροτονίνης που βελτιώνει τη διάθεση μας. Να καταναλώνουμε τροφές που μπορούν να αναπληρώσουν το ευχάριστο αίσθημα που νιώθουμε όταν καπνίζουμε:                      
  • Τέτοιες τροφές είναι για παράδειγμα οι ξηροί καρποί και κυρίως τα καρύδια και τα αμύγδαλα που συμβάλλουν στην παραγωγή ενδορφινών και κατεχολαμινών, ουσιών που δημιουργούν το αίσθημα χαράς. Φυσικά θέλει μέτρο η κατανάλωση τους. Να προτιμάμε γαλακτοκομικά με ξηρούς καρπούς όπως γιαούρτι με καρύδια για να μειώνουμε το αίσθημα της πείνας.
  • Για να ‘ξεχαστούμε’ λέμε ναι στη μαστίχα Χίου. Η καθημερινή μάσηση μαστίχας Χίου, κυρίως στην ακατέργαστη μορφή της (κρύσταλλοι ή ‘δάκρυα’ μαστίχας), προσφέρει ωραία γεύση  αλλά και φυσικά σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη στην υγεία μας. Επίσης  ροφήματα με μαστίχα Χίου σε συνδυασμό με βότανα όπως μέντα, μπορούν να ξεγελάσουν την επιθυμία μας για τσιγάρο.                                             
  • Πίνουμε ροφήματα που μας χαλαρώνουν όπως χαμομήλι και βαλεριάνα. Προσθέτουμε τζίντζερ, κανέλα, κάρι ή κουρκουμά στα ροφήματα για να ενισχύσουν τη γεύση. Επίσης ένα ποτήρι γάλα ή φυτικό γάλα όπως αμυγδάλου μας βοηθά να αποφύγουμε το κάπνισμα.                             
  • Μασάμε λαχανικά ή φρούτα όπως αγγουράκια και καρότα κομμένα σε μέγεθος τσιγάρου, φρούτα όπως ανανά ή βάζουμε σε μπολ σπόρους ροδιού ή σταφίδες μαύρες. Βράζουμε ή ψήνουμε καλαμπόκι το οποίο εκτός από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει είναι μια λύση όταν αναζητούμε το τσιγάρο.
  1. Στο δεύτερο στάδιο ο στόχος είναι η διατροφή να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος διότι η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να διεγείρει το νευρικό σύστημα και η απότομη έλλειψη της προκαλεί συνήθως προβλήματα όπως αϋπνία και νευρικότητα. Περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Κυρίως η Β1 (θειαμίνη) και η βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) που θεωρούνται αντι-στρες βιταμίνες. Επίσης η βιταμίνη Β3 (νιασίνη) μειώνει το άγχος και βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή της φυσικής ηρεμιστικής ουσίας σεροτονίνης. Καλές φυτικές πηγές βιταμίνης Β3 είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φιστίκια και οι ηλιόσποροι.                         Επίσης τροφές πλούσιες σε  μαγνήσιο όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, η βρώμη, το σπανάκι, το μπρόκολο, το καλαμπόκι καθώς και φρούτα όπως σταφύλια, μπανάνες και οι ξηροί καρποί. Το μαγνήσιο ανακουφίζει τους μύες και γενικά χαλαρώνει το νευρομυϊκό σύστημα.
  2. Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει τροφικές πηγές που βοηθούν στην αποκατάσταση των κυττάρων αλλά και στην άμυνα του οργανισμού. Η διατροφή μας να είναι επαρκής σε βιταμίνες C, Ε, καθώς και β-καροτένιο.  Επειδή με το κάπνισμα εμφανίζεται ανεπάρκεια σε βιταμίνη C θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως πιπεριές, μπρόκολο, ακτινίδια. Βιταμίνη Ε και β-καροτένιο για προστασία των πνευμόνων. Για παράδειγμα χυμοί στο μπλέντερ που συνδυάζουν αβοκάντο με καρότα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα. Επίσης δεν ξεχνάμε το ελαιόλαδο. Είναι απαραίτητο στην καθημερινή διατροφή.

Η πυκνογενόλη, δείχνουν οι έρευνες ότι βοηθάει στην αποκατάσταση των καταστρεμμένων κυττάρων του οργανισμού από το κάπνισμα. Προέρχεται από την εκχύλιση του φλοιού των πεύκων pinus maritime της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Τη βρίσκουμε και στο εκχύλισμα των κουκουτσιών των σταφυλιών και διατίθεται σε διαιτητικά συμπληρώματα.                        

Συνένζυμο Q10 για την προστασία των πνευμόνων. Ανακουφίζει από το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενεργεί συνεργικά με τη βιταμίνη C και το βρίσκουμε στη σαρδέλα , το σκουμπρί, καθώς και στο κρέας, μπρόκολο, σπανάκι και σησαμέλαιο.                                                                                        

Ψευδάργυρος για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πλούσιες πηγές είναι οι ξηροί καρποί, το σουσάμι, το συκώτι και τα θαλασσινά.           

Επίσης  δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η επαρκής κατανάλωση νερού παίζει σημαντικό ρόλο στην αποβολή της νικοτίνης και στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.                                                                                                 

Τέλος, χρειάζεται προσοχή να μη βάλουμε βάρος διότι κατά την διακοπή του καπνίσματος η ελαττωμένη έκκριση της σεροτονίνης αυξάνει την όρεξη για φαγητό. Ας κρατήσουμε αυξημένη μόνο την όρεξη μας για ζωή, με θετική σκέψη και μακριά από το τσιγάρο.      

 

Ευτυχία Γαλανάκου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Χημικός Α.Π.Θ. Εκπαιδεύτρια ΕΦΕΤ
Email : efygalanakou@yahoo.gr

Μοιραστείτε το: