ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Βασικές συμβουλές για Δρομείς με Διαβήτη

Με το πνεύμα του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας να κυριαρχεί,  οι δρομείς όλης της χώρας και όχι μόνο, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, βρέθηκαν σε αναζήτηση του ιδανικού τρόπου εφοδιασμού του οργανισμού τους με υδατάνθρακες, ενόψει του μεγαλύτερου δρομικού event της χρονιάς. Όσο δελεαστική και αν είναι η ιδέα της διατροφής στην οποία πρωταγωνιστούν λαχταριστές μακαρονάδες, η ποιότητα της διατροφής που επιλέγεται κατά την πορεία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοση όλων των δρομέων ανεξαρτήτως επιπέδου.

Υγιεινές τροφές που προσδίδουν ενέργεια και βελτιώνουν την απόδοση, όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι γλυκοπατάτες και τα παντζάρια συμβάλλουν στον σωστό ανεφοδιασμό σε γλυκογόνο στους μύες.

Το είδος της διατροφής παίζει μεγάλο ρόλο στα επίπεδα γλυκόζης αίματος του οργανισμού. Όταν έχεις διαβήτη θα έχεις την καλύτερη δυνατή απόδοση όταν διατηρείς την γλυκόζη στα σωστά επίπεδα πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον αγώνα.   Επομένως ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης είναι απαραίτητος! Οι Δρομείς του Μαραθωνίου της Αθήνας έχουν πλέον την δυνατότητα  να χρησιμοποιήσουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης τους, το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre! Το τρύπημα των δακτύλων αποτελεί πλέον παρελθόν και αρκεί μία απλή σάρωση ενός αισθητήρα που τοποθετείται στο άνω μέρος του βραχίονα.  Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να διακόψει ο δρομέας τον αγώνα του, καθώς μπορείς εντός ενός δευτερολέπτου να  έχει την πλήρη εικόνα για τα επίπεδα γλυκόζης του.

Δρομείς με Διαβήτη: 3 tips που πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν

1.    Πριν τον αγώνα.
Πλησιάζοντας τη μέρα του αγώνα, θα πρέπει να έχουν μεγιστοποιηθεί τα αποθέματα υδατανθράκων, και κατά συνέπεια οι αποθήκες γλυκογόνου στον οργανισμό. Προκειμένου να γίνει η αποθήκευση της γλυκόζης ως γλυκογόνο, θα πρέπει τα επίπεδα ινσουλίνης να είναι σχετικά ανεβασμένα. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δρομείς με διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν αρκετές ποσότητες  υδατανθράκων με παράλληλη τιτλοποίηση της ινσουλίνης τους, ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στα κατώτερα όρια του εύρους – στόχου.

2.    Κατά την διάρκεια του αγώνα.
Για τις ανάγκες του αγώνα η γλυκόζη θα πρέπει να αποδεσμευθεί από τις αποθήκες γλυκογόνου. Η αποδέσμευση αυτή παρεμποδίζεται από την παρουσία υψηλών επιπέδων ινσουλίνης στον οργανισμό. Γι’αυτόν τον λόγο, ο δρομέας θα πρέπει να τροποποιήσει την ινσουλίνοθεραπεία του αρκετές ώρες πριν τον αγώνα, ώστε η γλυκόζη του να βρίσκεται στα ανώτερα όρια του εύρους στόχου του.  Σε κάθε περίπτωση τα επίπεδα γλυκόζης πρέπει να είναι κάτω από τον νεφρικό ουδό, ο οποιός είναι περί τα 180 mg/dl. Αν η γλυκόζη ανέβει πέραν αυτού, ο οργανισμός θα ξεκινήσει να αποβάλει τόσο νερό όσο και γλυκόζη, κάτι το οποίο δεν είναι γενικώς επιθυμητό και ιδίατερα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Από την αλλη πλευρά πολύ χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης θα ελαττώσουν την πρόσληψη γλυκόζης στους μύς, επηρεάζοντες μεταβολικές οδούς, βλαπτικές για τον οργανισμό.  Κατά την διάρκεια του αγώνα, το βέλος τάσης που αναγράφεται στην οθόνη του μετρητή του συστήματος FreeStyle Libre, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς ο δρομέας μπορεί να προβλέψει την κατεύθυνση των επιπέδων γλυκόζης και να πάρει την σωστή απόφαση σχετικά με την πρόσληψη υδατανθράκων! Ο στόχος είναι και πάλι να διατηρηθεί η γλυκόζη στα ανώτερα επίπεδα του εύρους-στόχου.

3.    Μετά τον αγώνα.
Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα το σώμα μοιάζει με στυμένο σφουγγάρι, τόσο όσον αφορά στην περιεκτικότητα του σε νερό, όσο και σχετικά με την περιεκτικότητά του σε γλυκογόνο. Λόγω της συνεχιζόμενης ανάγκης του οργανισμού σε γλυκόζη μετά την άσκηση, προκειμένου να αποκατασταθούν οι αποθήκες γλυκογόνου υπάρχει υψηλός κίνδυνος για υπογλυκαιμία στα άτομα με διαβήτη, ακόμα και αν έχει σταματήσει η φυσική δραστηριότητα. Σε αυτή τη φάση το σώμα χρειάζεται πολύ λιγότερη ινσουλίνη για την πρόσληψη γλυκόζης και αυτό μπορεί να διαρκέσει ως και δύο μέρες μετά το πέρας της άσκησης. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφασίσουν προσεκτικά για τη δοσολογία της ινσουλίνης τους, μετά από τακτικές μετρήσεις. Με τη βοήθεια του συστήματος παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre, τα άτομα με διαβήτη έχουν στην διάθεση τους, με κάθε σάρωση του αισθητήρα,  ένα ιστορικό γλυκόζης  8 ωρών, που μπορεί να τους καθοδηγήσει σε λήψη ορθών αποφάσεων το οποίο παρέχει την απαραίτητη καθοδήγηση για το πώς να δράσουν στην συνέχεια.

Και τα 3 tips παραπάνω διευκολύνονται ιδιάτερα με τη χρήση του συστήματος παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre!

Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρομέας με διαβήτη και αρχηγός της ομάδας «ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ», Βασίλης Τσιατσιάμης:
« Η πρόοδος της τεχνολογίας με βοήθησε να μπορώ να τρέχω ελεύθερα, έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα για τα επίπεδα γλυκόζης μου ανά πάσα στιγμή! Με μία συσκευή όπως το σύστημα Freestyle Libre, η σάρωση είναι πολύ εύκολη ακόμα και κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, ενώ δεν χρειάζεται πλέον να έχω μαζί μου ταινίες μέτρησης,σκαρφιστήρες, στυλό τρυπήματος και τον μετρητή μου! Το μόνο που χρειάζομαι είναι ο αισθητήρας στο μπράτσο μου και ο μετρητής ανα χείρας ή στην ειδική ζώνη μου με τα υπόλοιπα απαραίτητα του αγώνα. Είναι φανερό ότι το σύστημα μέτρησης γλυκόζης  Freestyle Libre έχει αλλάξει την ζωή μου για τα καλά!»

Μοιραστείτε το: