ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Υποχρεωτικά υπεύθυνοι οι γιατροί για τον φάκελο υγείας των ασθενών! Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Την υποχρεωτική ενεργοποίηση όλων των γιατρών της χώρας για τη συμπλήρωση του φακέλου υγείας των ασθενών, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία. Ένα νομοσχέδιο που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ αμέσως μετά θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο Κικίλια με το οποίο ανασυγκροτείται όλο το σύστηµα της δηµόσιας υγείας, εκτός από δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που προβλέπει για όλους τους πολίτες ανάλογα την ηλικία τους, περιγράφει και χαρτογράφηση όλων των πιθανών κινδύνων υγείας των πολιτών µε βάση τη συμπεριφορά που ακολουθούν και τον τρόπο ζωής τους.

Γι’ αυτό και θα ενεργοποιηθούν όλοι οι γιατροί της χώρας, τόσο οι οικογενειακοί όσο και εκείνοι της πρώτης επαφής, ώστε να ξεκινήσουν να καταγράφουν τα προβλήματα που πιθανώς να αντιμετωπίσουν στο µέλλον οι πολίτες µε βάση τις συνήθειές τους (κάπνισµα, αλκοόλ κ.λπ.).

Ο ιατρικός φάκελος

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr µε τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όλοι οι γιατροί της χώρας (οικογενειακοί αλλά και αυτοί της πρώτης επαφής, ανεξαρτήτως ειδικότητας) θα είναι υποχρεωµένοι να δηµιουργήσουν τον ατοµικό ηλεκτρονικό φάκελο του κάθε πολίτη.

Για όσους πολίτες διαθέτουν ήδη φάκελο (περίπου 1,5 εκατ. πολίτες), αυτός θα ενισχυθεί µε τα επιπλέον στοιχεία και τις συνήθειές τους, ώστε να µπορούν να εκτιµηθούν οι κίνδυνοι για καθέναν ξεχωριστά. Μέχρι σήµερα ο ατοµικός ηλεκτρονικός φάκελος περιείχε µόνο ιατρικά δεδοµένα των ασθενών, ενώ πλέον θα προστεθούν και όσα µπορούν να αποβούν µοιραία για τη ζωή τους, όπως είναι οι κακές συνήθειες.

Τα δεδοµένα θα προστατεύονται πλήρως µε το απόρρητο, διαβεβαιώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως άλλωστε προβλεπόταν και σε περσινό νοµοσχέδιο της προηγούµενης κυβέρνησης. 

Μόλις γίνει η χαρτογράφηση όλων των πολιτών της χώρας, θα ξεκινήσει η προσωποποιηµένη ενηµέρωση για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις ακόμη και με sms στα κινητά.

Πηγή: www.healthreport.gr

Μοιραστείτε το: