ΝΕΑ

Υπογλυκαιμία τέλος! Ρινική γλυκαγόνη: Στις αρχές του 2018 η πρώτη ελπιδοφόρα προσπάθεια κυκλοφορίας

Σε κατάσταση Υπογλυκαιμίας, μετά από τον ψεκασμό της γλυκαγόνης στη μύτη, το σάκχαρο μπορεί να ανέβει από 48 mg/dl σε 113 mg/dl ενώ είναι κατάλληλη και για άτομα με Διαβήτη τύπου 1 και για Διαβήτη τύπου 2.

Η αντιμετώπιση μιας σοβαρής Υπογλυκαιμίας συχνά απαιτεί τη βοήθεια ενός άλλου ατόμου καθώς, στις πολύ χαμηλές τιμές της γλυκόζης στο αίμα, πρέπει να χορηγηθεί γλυκαγόνη, μιας και ο ασθενής δεν έχει (συνήθως) την διαύγεια ή την δυνατότητα να αντιδράσει. Αυτό, μέχρι σήμερα, γίνεται με την ένεση γλυκαγόνης.

Η ένεση αυτή φυλάσσεται από το άτομο με Διαβήτη αλλά θα πρέπει να είναι ενήμεροι και εξοικειωμένοι όλοι οι κοντινοί του άνθρωποι για τον τρόπο χρήσης.

Η διαδικασία όμως δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς, εκτός από το γεγονός ότι απαιτεί μέγιστη ψυχραιμία, χρειάζεται και κάποιες σχετικές γνώσεις τόσο για τον τρόπο ανάμειξης της ένεσης, όσο και για την χορήγησή της.

Δεν είναι τυχαίο ότι από μελέτες που έχουν γίνει προέκυψε ότι η ενέσιμη γλυκαγόνη δεν χρησιμοποιείται με ικανοποιητικό τρόπο λόγω της μη σωστής εκπαίδευσης.

Έτσι, οι ερευνητές οδηγήθηκαν στη σκέψη να δημιουργήσουν ένα σκεύασμα γλυκαγόνης με πιο εύκολο τρόπο χορήγησης: Την ρινική γλυκαγόνη η οποία είναι σε μορφή σκόνης. Ένας απλός ψεκασμός στη μύτη του πάσχοντα αρκεί για να αποκατασταθεί η τιμή της γλυκόζης στο αίμα.

Στο συνέδριο American Diabetes Association (ADA) 2017 Scientific Sessions, στο San Diego, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της αντίστοιχης κλινικής μελέτης.

Στην μελέτη συμμετείχαν άτομα από ηλικίας 18 έως 75 ετών, που είχαν Διαβήτη τύπου 1. Κατά μέσο όρο, τα άτομα αυτά ήταν 40 ετών και διάρκεια Διαβήτη 27 έτη. Οι μισοί χρησιμοποιούσαν αντλίες ινσουλίνης και οι άλλοι πολλαπλό σχήμα ινσουλινοθεραπείας.

Ο ένας στους 5 ασθενείς έμπαινε στην μελέτη μετά από ένα σοβαρό υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Αντίθετα, μόνο το 8% των ασθενών, που συμμετείχαν δεν ανέφεραν προηγούμενο σοβαρό υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Οι υπόλοιποι είχαν βιώσει τέτοια επεισόδια στο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, τα 69 άτομα που συμμετείχαν, παρουσίασαν 157 υπογλυκαιμικά επεισόδιαΧρειάστηκε η συνδρομή δεύτερου ατόμου, με την χορήγηση της ρινικής γλυκαγόνης ώστε να αναταχθεί η υπογλυκαιμία.

Στο 96% των περιπτώσεων οι ασθενείς συνήλθαν και το σάκχαρό τους αποκαταστάθηκε μέσα στα πρώτα 30 λεπτά. Το 4% χρειάστηκε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι υπογλυκαιμίες είχαν κατά μέσο όρο τιμή σακχάρου 48 mg/dl. Μετά από τον ψεκασμό στη μύτη της γλυκαγόνης, το σάκχαρο ανέβηκε στο 113. Οι παρενέργειες περιορίστηκαν σε έναν απλό πονοκέφαλο.

Τα δικαιώματα της ρινικής γλυκαγόνης τα έχει η εταιρεία Eli Lily. Αναμένεται να καταθέσει φάκελο για έγκριση κυκλοφορίας στις αρχές του 2018. Η ρινική γλυκαγόνη θα είναι κατάλληλη για άτομα με Διαβήτη τύπου 1 και Διαβήτη τύπου 2.

Δρ. Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός, www.rigopoulosdimitrios.gr

Μοιραστείτε το: