ΝΕΑ

Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εμφάνιση Διαβήτη Κύησης

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών στον Καναδά, στον Διαβήτη Κύησης φαίνεται να εμπλέκεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Σχεδόν μία στις 10 μέλλουσες μητέρες θα εκδηλώσει διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, κατάσταση γνωστή ως διαβήτης κύησης.

Ο διαβήτης κύησης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον αλλά και με περισσότερες πιθανότητες γέννησης μωρού με βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να προκύψουν επιπλοκές στον τοκετό ή να χρειαστεί καισαρική τομή.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών στον Καναδά, στον διαβήτη κύησης φαίνεται να εμπλέκεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal (το επίσημο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου) αναφέρει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εμφάνιση του διαβήτη στις εγκύους. «Η θερμοκρασία του αέρα συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης» δηλώνει η Δρ Τζίλιαν Μπουθ, βασική συντάκτρια της μελέτης, από το Νοσοκομείο Σεν Μάικλς και το Ινστιτούτο Κλινικών Αξιολογητικών Επιστημών του Τορόντο.

Έτσι, ο κίνδυνος διαβήτη κύησης φαίνεται να είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που κυοφορούν την άνοιξη και το καλοκαίρι παρά για όσες διανύουν το μεγαλύτερο μέρος της εγκυμοσύνης τους κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Βέβαια, οι ερευνητές εκφράζουν ανησυχίες ότι η αυξανόμενη μέση θερμοκρασία του πλανήτη λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου μπορεί να αυξήσει τα περιστατικά διαβήτη κύησης ασχέτως των εποχών του χρόνου.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η Μπουθ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 396.828 γυναίκες και 555.911 γεννήσεις κατά το διάστημα 2002-2014. Οι ερευνητές εστίασαν στον κίνδυνο διαβήτη κύησης σε γυναίκες που είχαν εκτεθεί σε μέση θερμοκρασία περιβάλλοντος το πολύ -10 βαθμών Κελσίου 30 μέρες πριν υποβληθούν σε εξετάσεις για διαβήτη κύησης και σε γυναίκες που είχαν εκτεθεί σε μέση θερμοκρασία τουλάχιστον 24 βαθμών πριν τις εξετάσεις τους.

Η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης στις γυναίκες που εκτέθηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες ήταν 4,6%, ενώ στις γυναίκες που εκτέθηκαν σε υψηλότερες θερμοκρασίες 7,7%. Για κάθε αύξηση 10 βαθμών Κελσίου στη θερμοκρασία ο κίνδυνος διαβήτη κύησης αυξάνεται κατά 6%, εκτιμούν οι ερευνητές.

Μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα είναι ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ορμόνη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να ελέγχονται καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό.

Πηγή: onmed.gr

Μοιραστείτε το: