FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Τα ξαναλλάζουν: Νέος τρόπος χορήγησης αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης

Το μαρτύριο των διαβητικών με τη γραφειοκρατία δεν θα τελειώσει ποτέ… τώρα θέλουν το άτομο που θέλει να βάλει (ή να αντικαταστήσει) αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, πρώτα να τη συνταγογραφήσει από το θεράποντα ιατρό του (όπως επίσης και τα μηνιαία αναλώσιμά της) και μετά να καταθέσει τα χαρτιά του για έγκριση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ).

Επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήριο Μπερσίμη, με θέμα: «Νέος τρόπος χορήγησης αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης σε ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη», απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που, σύμφωνα με τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού τους, προχωρούν στην τοποθέτηση αντλίας ινσουλίνης, ενημέρωσαν την ΠΟΣΣΑΣΣΔΙΑ ότι, μετά από τις υποδείξεις των κατά τόπους υποκαταστημάτων του ΕΟΠΥΥ, έχει αλλάξει η διαδικασία χορήγησης της αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία η οποία θα ακολουθείται από εδώ και πέρα είναι η εξής: στο άτομο με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει πρώτα να συνταγογραφηθεί από το θεράποντα ιατρό του η αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, όπως επίσης και τα μηνιαία αναλώσιμα αυτής, πριν να δοθεί έγκριση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ).

Η διαδικασία αυτή γεννά τα εξής ερωτηματικά:

-Τι γίνεται στην περίπτωση που με οποιαδήποτε αιτιολογία η χορήγηση της αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης σε ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη δεν εγκριθεί από τον ΑΥΣ, μια και η συσκευή της αντλίας, όπως και τα αναλώσιμά της θα έχουν ήδη συνταγογραφηθεί; Είναι γνωστό ότι η διαδικασία αυτή (έγκριση από τον ΑΥΣ) μπορεί να ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις και τους τρεις (3) μήνες.

-Οι ηλεκτρονικές γνωματεύσεις (ηλεκτρονικές συνταγές) της συσκευής, αλλά και των αναλωσίμων της αντλίας έχουν ένα χρονικό περιθώριο 10 ημερών για την εξαργύρωσή τους. Ωστόσο, χωρίς την έγκριση του ΑΥΣ πώς θα γίνει η αποπληρωμή των ανωτέρω στην εκάστοτε εταιρεία; Αυτό, εφόσον δεν έχει προβλεφθεί, ελλοχεύει τον κίνδυνο οικονομικής επιβάρυνσης των ανθρώπων με διαβήτη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί φυσικά και στις περιπτώσεις που το ΑΥΣ δεν εγκρίνει την αντλία με αποτέλεσμα το άτομο με διαβήτη να είναι οικονομικά υπόλογο στην εταιρεία.

-Για ποιο λόγο δεν έχει βγει κάποια εγκύκλιος από τον ΕΟΠΥΥ, η οποία να ενημερώνει για τη νέα αυτή διαδικασία;

Περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η όλη διαδικασία

Ακόμη και αν η προσπάθεια για την αλλαγή της διαδικασίας χορήγησης αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης είχε σκοπό τη διευκόλυνση των ατόμων με διαβήτη, από τα ανωτέρω γίνεται φανερό ότι κάτι τέτοιο περιπλέκει περισσότερο την όλη διαδικασία. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2181Β/27.6.2016, δεν επιτρέπεται καμία μετακύλιση κόστους στον ασθενή.

Πιο συγκεκριμένα στην Υπουργική Απόφαση αναφέρεται: «Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τιμές είναι υποχρεωτικές για τους συμβαλλόμενους παρόχους και οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων, αποτελεί παράβαση συμβατικών όρων και επισύρει τις σχετικές κυρώσεις». Παρ’ όλα αυτά, όμως, φαίνεται σαν ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ να οδηγεί τις εταιρείες στην κάλυψη του κόστους της αντλίας και των αναλωσίμων από τους ίδιους τους πάσχοντες.

«Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν εγγράφως τις απαντήσεις σας στα ανωτέρω ερωτήματα που θέσαμε ή την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ με ακριβείς οδηγίες, που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στα άτομα με διαβήτη», καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Μοιραστείτε το: