FEATUREDΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προδιαβήτης: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης με ένα αναψυκτικό τη μέρα;

Μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικού με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης σε καθημερινή βάση συνδέεται με 46% μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης προδιαβήτη.

Τι είναι ο Προδιαβήτης

Προδιαβήτης ονομάζεται η κατάσταση στην οποία τα επίπεδα του σακχάρου είναι μεν υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι σε βαθμό που να εξασφαλίσουν διάγνωση για διαβήτη τύπου 2. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ο προδιαβήτης είναι πιθανό να οδηγήσει στον διαβήτη τύπου 2 σε διάστημα 10 ετών ή και λιγότερο. Να σημειωθεί ότι ο αρρύθμιστος προδιαβήτης συνεπάγεται την έναρξη των μακροπρόθεσμων βλαβών που παρατηρούνται στον διαβήτη τύπου 2, κυρίως στην καρδιά και στο κυκλοφορικό σύστημα. Ο προδιαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως η διατροφή και η σωματική άσκηση.

Η μελέτη

Ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ταφτς ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.685 μεσήλικες για διάστημα 14 ετών και διαπίστωσαν ότι μόλις ένα αναψυκτικό με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης την ημέρα συνδέεται με 46% μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης προδιαβήτη. Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά συνδέθηκαν επίσης με αυξημένους δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, τα light αναψυκτικά δεν συσχετίστηκαν με αύξηση των επιπέδων σακχάρου ή κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.

Κανένας εκ των συμμετεχόντων δεν είχε διαγνωστεί με διαβήτη ή προ-διαβήτη στην αρχή της μελέτης και τους ζητήθηκε να δηλώσουν πόσα αναψυκτικά καταναλώνουν. Όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες -πάνω από μισό λίτρο την εβδομάδα– ήταν αυτοί που φάνηκε να κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν προδιαβήτη. Οι ίδιοι ήταν περίπου 8% πιο πιθανό να παρουσιάσουν υψηλούς δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη. Η συσχέτιση μεταξύ ζαχαρούχων αναψυκτικών και προδιαβήτη παρέμεινε σταθερή ακόμη κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως αλλαγές στο βάρος και άλλες διατροφικές συνήθειες, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nutrition.

Συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης

«Αν και η μελέτη μας δεν αποδεικνύει κάποια σχέση αιτίας και αποτελέσματος, υποδεικνύει ότι η αυξημένη κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης των πρώτων προειδοποιητικών ενδείξεων για διαβήτη τύπου 2» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Νίκολα Μακεόουν. «Εάν δεν γίνουν αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, τα άτομα με προδιαβήτη θα εκδηλώσουν μακροπρόθεσμα διαβήτη. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί με αντικατάσταση των αναψυκτικών με νερό ή καφέ και τσάι χωρίς ζάχαρη» συμπληρώνει ο ερευνητής.

Από το pronews.gr

Μοιραστείτε το: