Τετάρτη, 23 Μάιος 2018

Βιταμίνη D: Η απαραίτητη «δόση» για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη

Βιταμίνη D: Νέα επιστημονική μελέτη αναδεικνύει τη σημαντική συμβολή της «βιταμίνης του ήλιου» και στην πρόληψη του Διαβήτη.

Πέρα από τις ήδη γνωστές θετικές επιδράσεις της βιταμίνης D στην υγεία, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η βελτίωση της σκελετικής υγείας, η αντιμετώπιση καρδιαγγειακών βλαβών και η μείωση των κρίσεων άσθματος, μια νέα αμερικανο-κορεάτικη επιστημονική μελέτη αναδεικνύει τη σημαντική συμβολή της «βιταμίνης του ήλιου» και στην πρόληψη του διαβήτη.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση PLOS One, εξέτασε τη σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και του εκτιμώμενου κινδύνου διαβήτη σε δείγμα 903 αντρών (μέση ηλικία: 74 έτη) που δεν είχαν διαπιστωμένα προβλήματα υγείας ούτε προδιαβήτη.

Σε βάθος περίπου δέκα ετών, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μετρήσεις των επιπέδων βιταμίνης D καθώς και του σακχάρου των συμμετεχόντων.

Μέχρι το την ολοκλήρωση της μελέτης, 47 από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν διαβήτη και 337 προδιαβήτη.

Μελετώντας τα επίπεδα του σακχάρου των συμμετεχόντων σε σχέση με τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο διαβήτης και ο προδιαβήτης ήταν πιο πιθανό να εκδηλωθεί σε όσους παρουσίαζαν έλλειψη.

Ως ελάχιστο υγιές επίπεδο βιταμίνης D -συγκεκριμένα της μορφής 25-(OH)D, γνωστής και ως καλσιδιόλη- στο πλάσμα του αίματος θεωρήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης τα 30 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml).

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που παρουσίαζαν έλλειψη βιταμίνης D, όσοι είχαν στο πλάσμα του αίματός τους πάνω από 30 ng/ml βιταμίνης D φάνηκε να διατρέχουν κατά 65% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη, ενώ για όσους η μέτρηση ξεπερνούσε τα 50 ng/ml ο κίνδυνος ήταν μικρότερος κατά 80%, αναφέρει η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Σου Παρκ, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα.

Για να εξασφαλιστεί το ελάχιστο υγιές επίπεδο των 30 ng/ml στον οργανισμό, οι ερευνητές συνιστούν πρόσληψη 3.000-5.000 διεθνών μονάδων (IU) βιταμίνης D ημερησίως ή και χαμηλότερη όταν η διατροφική πρόσληψη και/ή η λήψη συμπληρώματος συνδυάζονται με καθημερινή έκθεση στον ήλιο για 10-15 λεπτά την ημέρα.

Από το onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση