Τετάρτη, 19 Σεπτέμβριος 2018

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ο χαλβάς καταναλώνεται αρκετά την Καθαρά Δευτέρα αλλά και κατά τη διάρκεια της νηστείας. Είναι υψηλής διατροφικής αξίας τροφή που δίνει όμως αρκετές θερμίδες.

Υλικά

Για τον χαλβά

2/3 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (ή καθαρό βούτυρο ή βούτυρο καρύδας προαιρετικά)
1 φλ. σιμιγδάλι ψηλό
1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
1- 1/2 φλ. μέλι
4 φλ. βραστό νερό
1/2 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
1/2 φλ. σταφίδα σουλτανίνα
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
100 γρ. σοκολάτα vegan χωρίς ζάχαρη ψιλοκομμένη

Για το γαρνίρισμα

Λίγη λιωμένη σοκολάτα vegan χωρίς ζάχαρη

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΦΤΙΑΞΕΤΕ

Για να γίνει ο χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, και νηστίσιμος, προτιμάμε ηλιέλαιο, ελαιόλαδο ή βούτυρο καρύδας. Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με το ξύλο κανέλας, τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού για δύο λεπτά να αρωματιστεί. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να λιώσει. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο ή το βούτυρο καρύδας και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι, αν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει, να σκάσει ο κόκκος του σιμιγδαλιού και να βγάλει τα αρώματά του. Τότε προσθέτουμε την κανέλα και τις σταφίδες. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. Προσοχή γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ! Ξαναβάζουμε στη φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.

Βάζουμε τον μισό χαλβά στη φόρμα και στον υπόλοιπο προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Το αδειάζουμε στη φόρμα επάνω στο χαλβά. Ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα. Τον αδειάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τον γαρνίρουμε με γραμμές λιωμένης σοκολάτας και ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού.

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αφήστε μια απάντηση