ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Αρνί ή κατσίκι. Τι είναι καλύτερα να φάμε;

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας 

Το Πάσχα φίλοι μου είναι προ των πυλών και όλοι έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε από που θα προμηθευτούμε τον οβελία για το φαγητό της Κυριακής του Πάσχα. Μήπως όμως πρέπει πρώτα να μάθουμε ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΡΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ και μετά να αποφασίσουμε τι θα αγοράσουμε ανάλογα και με την κατάσταση της υγείας μας ??
Θα ρωτούσε κανείς, ”έχουνε τόσες διαφορές ?”. Και όμως ΝΑΙ.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά να μάθουμε αρχικά λίγο ορολογία :
— όταν λέμε ΓΑΛΑΚΤΟΣ σημαίνει ότι τα ζώα είναι μέχρι 5 εβδομάδων, το αρνάκι 6-8 kg και το κατσικάκι 4,5-7 kg. Γάλακτος σημαίνει ότι έχουν τραφεί μόνο με γάλα από τη μητέρα τους (τα αρνάκια μπορεί τις τελευταίες 2 εβδομάδες να έχουν φάει και χορταράκι)(μπορούμε να καταλάβουμε τι έχουν φάει βλέποντας μέσα το εντεράκι τους, αν έχουν φάει μόνο γάλα έχει ένα υποκίτρινο υπόλειμμα, ενώ αν είναι λίγο πρασινοπό έχουν φάει και χόρτο.

— Αρνι = το ζώο είναι από 2 μέχρι 8 μηνών (>8kg)  //  και το Κατσίκι = μέχρι 7 μηνών
— Ζυγούρι = είναι πια πρόβατο 8-14 μηνών αλλά να μην έχει τεκνοποιήσει.
— Πρόβατο, Προβατίνα > μεγαλύτερο από 14 μήνες και μπορεί να έχει ήδη τεκνοποιήσει
— Γίδα, Τράγος > στην ουσία μεγάλα κατσίκια, μεγαλύτερα από 12 μηνών

 

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ

1) ΑΡΝΙ
— Κρέας πλούσιο σε πρωτεΐνη αλλά και σε λίπος κυρίως κορεσμένο (υπεύθυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα)
— τα 100 gr έχουν 15-20gr λίπους, 25gr πρωτεϊνης και 300-370 θερμίδες (!!!)
— πολύ πλούσιο σε πουρίνες, αυξάνει το ουρικό οξύ (προσοχή σε άτομα με προβλήματα ουρικής αρθρίτιδας ή άλλες υπερουριχαιμίες).
— το πιο άπαχο σημείο είναι το μπούτι (στα 100gr – 5gr λίπος)
— πλούσιο σε Βιταμίνη Β12, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, επίσης σε Σίδηρο, Ψευδάργυρο και Σελήνιο
ΠΡΟΣΟΧΗ : όσο πιο ”γάλακτος” τόσο πιο φτωχό σε πρωτεΐνη και πιο βεβαρυμένο σε λιπαρά (το λίπος είναι ενδομυϊκό και δεν μπορούμε να το απομακρύνουμε όπως στο μεγαλύτερο).

2) ΚΑΤΣΙΚΙ
— Κρέας πλούσιο σε πρωτεϊνη (20-25gr στα 100), με πολύ λιγότερο λίπος ( μόνο 3-4gr ανά 100gr), κορεσμένο αλλά με λιγότερη χοληστερίνη.
— προσφέρει μόνο 110-150 θερμίδες ανά 100gr κρέατος (πολύ λιγότερες από το αρνί)
— περιέχει (δυστυχώς) trans λιπαρά που ενοχοποιούνται για καρδιοπάθειες, περισσότερο Νάτριο (προσοχή στην υπέρταση), πολλές πουρίνες (ουρικό οξύ – λιγότερες από το αρνί).
— Σίδηρο και Ψευδάργυρο περισσότερο από το αρνί
— Πούσιο σε ένα ένζυμο Q10, σε γ-λινεϊκό οξύ και L-καρνιτίνη με λιπολυτική και αντιοξειδωτική δράση

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ”ΕΝΤΙΜΟ” ΚΡΕΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΡΝΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΑΡΝΙΑ-ΠΡΟΒΑΤΑ ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΤΑΝΗ, ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΙΤΑΡΙ,ΚΡΙΘΑΡΙ,ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ,ΑΧΥΡΑ ΚΛΠ. ΕΝΩ ΤΑ ΚΑΤΣΙΚΙΑ ΖΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΧΟΡΟΠΗΔΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ, ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΧΟΡΤΟ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ.

Τελειώνοντας και αφού ο καθένας μας κάνει την επιλογή του τι κρέας θα φάει και αυτό το Πάσχα, να σκεφτούμε ότι η επιβάρυνση του οργανισμού το Πάσχα δεν είναι μόνο από το αρνί-κατσίκι-κοκορέτσι κλπ, αλλά και από τα υπόλοιπα εδέσματα, πίτες, αυγά, τυριά, τσουρέκια κλπ τα οποία μαζί με το αλκοόλ δημιουργούν συνθήκες καμιά φορά επικίνδυνες για την υγεία ευπαθών οργανισμών. Επισης σε όλα παίζει ρόλο και η ποσότητα που θα φάμε …..!!!

Στην εφημερία των νοσοκομείων ανήμερα το Πάσχα και την επομένη, συναντάμε τα περισσότερα περιστατικά σε επείγουσες καταστάσεις που σχετίζονται με την υπερφαγία αυτών των επιβαρυντικών διατροφικών επιλογών, δηλαδή ΟΞΕΙΑ ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΔΑ, ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ, ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ, ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ, ΓΑΣΤΡΟΡΡΑΓΙΑ, ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

 

Νικόλαος ΓεωργιάδηςΝικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας 

 

Μοιραστείτε το: