Υγιεινές διατροφικές συμβουλές μετά τις γιορτές

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ (ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ)

Ας αρχίσουμε σιγά σιγά να αντικαθιστούμε τους πολλούς ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (γλυκά) των γιορτινών ημερών και τα πολλά ΛΙΠΑΡΑ (βούτυρα, λιπαρά κρέατα, κρέμα γάλακτος, παχιά τυριά, τηγανητά κλπ) με:

υγιεινές ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ, ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο ή ακόμα καλύτερα πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης (όσπρια) με άφθονες ίνες.

— άφθονες ΣΑΛΑΤΕΣ

— σωστή κατανάλωση ΦΡΟΥΤΩΝ (όχι χυμούς που προσφέρουν τη ζάχαρη του φρούτου χωρίς τις απαραίτητες ίνες, να επιλέξουμε φρούτα με χαμηλό “γλυκαιμικό δείκτη” και να φάμε λογικές ποσότητες φρούτων δηλαδή “γλυκαιμικό φορτίο”).

— Φάτε υγιεινό ΓΙΑΟΥΡΤΙ (πχ κατσικίσιο) με μέτρια λιπαρά και ΚΕΦΙΡ ώστε να ξανά ζωντανέψουμε το ταλαιπωρημένο μικροβίωμα του εντέρου μας.

χορτοφαγική Διατροφή

Ας θυμηθούμε ότι:

— οι πολλοί και κακοί υδατάνθρακες (γλυκά) δημιουργούν λιπογέννεση—>εναπόθεση λίπους—> και παχυσαρκία και συνεχές αίσθημα πείνας (λόγω έκκρισης ινσουλίνης), φορτώνουν με λίπος το συκώτι μας και προάγουν μια κατάσταση “φλεγμονής” που οδηγεί σε δυσλειτουργία και ανεπάρκεια το ανοσοποιητικό μας σύστημα που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη αυτό τον καιρό με την πανδημία να είναι γερό και ισχυρό. Τις περισσότερες δε φορές, στερούνται χρήσιμων συστατικών προσφέροντας μόνο πολλές θερμίδες !!!

— Αντιθέτως οι άφθονες φυτικές ίνες, οι σωστές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και τα καλά λεγόμενα λιπαρά, προάγουν τον κορεσμό δίνοντας σωστή πηγή ενέργειας στον οργανισμό μας, απαραίτητες βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για ένα γερό οργανισμό με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα έτοιμο να αντιμετωπίσει πιθανούς εχθρούς !!!

— Επίσης ας μειώσουμε στο ελάχιστο το αλάτι και το αλκοόλ (τι έγινε δεν το χορτάσατε ….., άντε πιείτε μόνο ένα ποτηράκι κρασί)

ας κόψουμε τελείως όλα τα light & zero αναψυκτικά (που δημιούργησαν μάλλον περισσότερα προβλήματα από τότε που εμφανίστηκαν χωρίς να βοηθήσουν ούτε στο πρόβλημα της παχυσαρκίας ούτε στον σακχαρώδη διαβήτη)

— και ας κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό μας (αλλά και στους γύρω μας) κόβοντας το κάπνισμα και όλες τις άνευ οφέλους παραλλαγές του (πχ άτμισμα κλπ).

ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣ ΤΗ ΣΥΝΔΥΑΣΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΙΣΗΣ ΩΡΑΣ

Νικόλαος ΓεωργιάδηςΝικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Μοιραστείτε το: