ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑ

Μεταβολικό Σύνδρομο (ΜΣ) και Ινσουλινοαντίσταση

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Σίγουρα οι περισσότεροι έχετε ακούσει ή διαβάσει για αυτή τη ”νόσο” που λαμβάνει πια διαστάσεις επιδημίας και είναι υπεύθυνη για μια πραγματική αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων (Εμφράγματα και Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια). Κάποιοι μπορεί να το έχετε ακούσει ίσως με την μυστηριακή ονομασία ”σύνδρομο Χ” μια και παλαιότερα χρησιμοποιούσαν αυτήν την ορολογία.

Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Κατ’ αρχήν, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΝΟΣΟ. Δεν είναι λοιπόν μια ξεχωριστή ασθένεια. Είναι ένας συνδυασμός, μια συνύπαρξη κάποιων μεταβολικών παθολογικών διαταραχών σε έναν οργανισμό, που δημιουργούν έναν πολύ αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ΚαρδιΑγγειακών νοσημάτων.

Στη συνέχεια θα δούμε ποιές είναι αυτές οι παθολογικές καταστάσεις που συγκροτούν το ”παζλ” του μεταβολικού συνδρόμου, αλλά μέχρι τότε ας αναλογιστούμε ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ  και δημιουργεί το νοσογόνο περιβάλλον του μεταβολικού συνδρόμου ??? Η απάντηση στο ερώτημα είναι = Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ (που συχνά οδηγεί και σε αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα – ΥΠΕΡΙΝΣΟΥΛΙΝΑΙΜΙΑ).

Υπενθυμίζω ότι ”αντίσταση στην ινσουλίνη’‘ σημαίνει ότι τα κύτταρα του μυϊκού ιστού, του λιπώδους ιστού και του ήπατος δεν ανταποκρίνονται σωστά στη δράση της ινσουλίνης και δεν επιτρέπουν στη γλυκόζη που έχει απορροφηθεί από τις τροφές να εισχωρήσει εντός των κυττάρων για να χρησιμοποιηθεί σαν ενέργεια.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα μας να παράγει κι άλλη-κι άλλη ινσουλίνη (υπερινσουλιναιμία) για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του.

Ας πάμε λοιπόν τώρα στα κομμάτια του παζλ που συγκροτούν το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτά είναι :

Κοιλιακό λίπος

 

1) Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για κοιλιακή παχυσαρκία (δηλαδή κεντρικού τύπου όπως ονομάζεται). Ως δείκτης χρησιμοποιείται η περίμετρος μέσης και με τα καινούργια αυστηρότερα κριτήρια θεωρείται παθολογικό στους άνδρες περίμετρος > 94cm και στις γυναίκες > 80cm

 

2) ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ > 130/85 mmHg

 

3) ΣΑΚΧΑΡΟ ΝΗΣΤΕΙΑΣ > 100mg/dl

 

4) ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ > 150mg/dl

 

5) HDL Χοληστερίνη (η καλή) < 40mg/dl στους άνδρες και < 50mg/dl  στις γυναίκες.

 

Αν λοιπόν κάποιος έχει 2 από τα ανωτέρω τότε συγκαταλέγεται στους οργανισμούς που παρουσιάζουν μεταβολικό σύνδρομο.

Αυτές οι τιμές που αναφέρω είναι οι αυστηρές τιμές που προτείνονται αν και ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ διαφοροποιείται ελαφρώς (πχ περίμετρος μέσης 102cm άνδρες – 88cm γυναίκες και Σάκχαρο νηστείας 110mg/dl) και υποστηρίζει ότι πρέπει κανεις να έχει 3 από τα 5 κριτήρια για να ανήκει στο μεταβολικό σύνδρομο.

Η παθολογία του συνδρόμου εμπλουτίζεται εκτός από τα πέντε κύρια κομμάτια του πάζλ και από άλλες παθολογικές μεταβολικές παραμέτρους όπως, αυξημένο Ουρικό οξύ, αύξηση Ινωδογόνου, Μικρολευκωματουρία, αντοχή στη λεπτίνη, αύξηση φλεγμονωδών παραγόντων (ιντερλευκίνες, CRP), λιπώδες ήπαρ, διαταραχές θρομβωτικών παραγόντων και άλλα.

ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 τα άτομα με ΜΣ έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο για ΚΑ-νοσήματα

– άτομα με ΜΣ χωρίς ΣΔ, έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο (οκταπλάσιο) να παρουσιάσουν ΣΔ στο μέλλον

– άτομα με ΜΣ παρουσιάζουν συχνά Υπνική Άπνοια

– το 25% των ενηλίκων > 20 ετών έχουν ΜΣ και > 45 ετών το 45%— τα άτομα με ΣΔ έχουν >80% και ΜΣ

– το ΜΣ εμφανίζεται συχνά σε άτομα με γενετικό υπόβαθρο που αποκτούν μεγάλο σωματικό βάρος με μειωμένη ή ανύπαρκτη άσκηση και κακή διατροφή

– ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους 7-10 % μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις παθολογικές διαταραχές του ΜΣ, αρκεί να γίνεται με αργό και σταθερό ρυθμό

– είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση του ΜΣ ή δυνατόν πριν την εμφάνιση νόσων όπως ο ΣΔ ή η Υπέρταση ή ακόμα και η Παχυσαρκία και να λαμβάνονται μέτρα που αποτρέπουν αυτές τις καταστάσεις

 

Νικόλαος ΓεωργιάδηςΝικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

 

 

 

Μοιραστείτε το: